eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Harisnyából óvszer és a szerelemmérő

Hogyan lehet harisnyából óvszert készíteni? Mi a szerelemmérő? Mosószerből is készíthető üzemanyag? - ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphatnak választ azok, akik hétvégén a ellátogatnak a Csodák Palotájába, ahol az Európai Tudományfesztivál keretében harminchárom órán keresztül mutatnak be kísérleteket.

Európában is felfigyeltek arra, hogy a gyerekek egyre inkább elfordulnak a tudománytól, jó lenne azonban őket visszacsalogatni, hiszen szükség van azokra, akik majd felnőttként művelik azt, ezért különböző tudományfesztiválokat hívtak életre kontinensszerte - mondta az InfoRádiónak a Csodák Palotája igazgatója.

Ezeket fogja össze a Wonders, az European Science Festival, amelynek keretében a Csodák Palotája harminchárom órás Fizikashow-t rendez október 6-án délelőtt tíz órától október 7-és este hétig - tette hozzá Egyed László.

Szombat éjjel, háromnegyed egy és fél kettő között a "Fizika 18 éven felülieknek" című program keretében azt mutatják be, hogy mit bír ki egy óvszert, hogyan lehet harisnyából óvszert csinálni és bemutatnak egy szerelemmérőt is - magyarázta a fizikus.

Lesznek nőies kísérletek is, így az érdeklődők megtudhatják, hogyan lehet körömlakkból szivárványt csinálni, villát és kanalat egyensúlyozni vagy mazsolát táncoltatni.

Maga Egyed László is tart majd bemutatót, többek között arról, hogyan lehetséges, hogy egy hajó gázon úszik, és mit kell tenni ahhoz, hogy egy zsebkendő vízhatlan legyen, vagy egy csepp mosogatószer üzemanyaggá váljon.

Szeptembertől új kiállítás is megtekinthető a Csodák Palotájában: a téma most az illúzió, az érzékcsalódás - mondta az intézmény igazgatója.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×