eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Veszélyes lehet a gyógynövények fogyasztása

A tájékozatlan betegeket olyan gyógynövények fogyasztására is ráveszik, amelyek veszélyeztethetik az egészségüket - figyelmeztettek brit orvosok.

A szakemberek egy friss tanulmányra hivatkozva azt mondják: kevés bizonyíték áll rendelkezésre az egyénileg elkészített gyógynövénykeverékek hatékonyságáról, a káros mellékhatások veszélye azonban nagyon is valós.

A gyógynövényekkel foglalkozók nemcsak diagnózisokat állítanak fel, hanem szinte mindenféle gyengeségre és betegségre felírnak valamilyen keveréket.

"Ezzel azonban több kárt okoznak, mint hasznot" - állítja az Exeteri Egyetem egyik munkatársa. Peter Canter szerint egyre többen hiszik, hogy minden kór gyógyítható vagy enyhíthető, különösen igaz ez a súlyos betegségben szenvedőkre.

Az egyetem orvostudományi intézetének munkatársai 1.345 kutatást tekintettek át a témában, ám csak három olyat találtak, ahol a résztvevők egy része placebót kapott, anélkül, hogy tudta volna.

200 millió fontos piac

Ezek közül kettőnél semmilyen előnyt nem tudtak kimutatni az indiai gyógynövény alapú gyógymód javára a placebóval szemben, a harmadik esetben - bélbántalmak kezelésénél - az esetek többségében igen, de a hagyományos gyógynövények hatékonyabbnak bizonyultak.

A kutatók hozzáteszik: a Nagy-Britanniában forgalmazott több száz gyógynövény közül csak tíz-húsz hatásos, miközben a gyógynövénypiac forgalma évi 200 millió fontot (mintegy 72 milliárd forint).

Fontosak az ellenőrzött körülmények

A szakemberek a gyógynövények veszélyei között sorolják fel a vegyszerek általi szennyeződést - amely különösen a Kínából importált tételeknél valószínű - a más gyógynövényekkel és gyógyszerekkel kialakuló nem kívánatos kereszthatásokat, és a betegségek felerősödését.

A brit gyógynövényszövetség igazgatója ugyanakkor kijelentette: amikor ellenőrzött körülmények között alkalmazzák a gyógynövényeket, azok sokféle betegség ellen hatékonynak bizonyulnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×