eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Az első slukk mindent eldönthet

Azok a tinédzserek válnak a legnagyobb eséllyel nikotinfüggővé, akik már rögtön az első slukk után ellazultnak érzik magukat, ami kutatók szerint arra utal, hogy agyuk fogékonyabb a nikotinra.

A Massachusetts-i Egyetem orvostudományi karának munkatársa elmondta: régóta tudják, hogy a nikotinnak azonnali hatása van az agyra, ugyanakkor a cigarettát kipróbáló fiatalok közül nem mindenki lesz függő.

Az első próbálkozást a kortársak hatása és más tényezők magyarázzák, de az agynak az első slukkra adott válasza alapján jósolható meg a legpontosabban, hogy rászokik-e valaki a nikotinra - tette hozzá Joseph DiFranza.

Az amerikai kutatók elképzelhetőnek tartják, hogy a nikotin elnyomja azokat az agyterületeket, amelyeken a sóvárgás érzése kialakul, ami ellazítja a dohányzót. Amikor azonban a nikotin kiürül, a sóvárgás ismét megjelenik, és kifejezetten a nikotinra irányul.

A tanulmányhoz az adatokat 2002 és 2006 között vették fel, tizenegy interjút készítettek ezer massachusetts-i tinédzserrel.

A dohányzást a vizsgálat időtartama alatt kipróbáló 217 diák mintegy egyharmada számolt be azonnali ellazulásról az első slukk után, közülük kétharmadnyian (83-an) függővé váltak.

A rászokás további kockázati tényezője a depresszióra való hajlam, az újdonságot kereső személyiség, és a dohányreklámokkal történő gyakori találkozás. A függőség kialakulása ellen hatnak viszont a tanórákon kívüli tevékenységek.

Címlapról ajánljuk
Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×