eur:
391.52
usd:
361.3
bux:
73416.22
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

Tudományos kannibalizmus: zabálják fel egymást!

Saját ivadékaikat akarják felfalatni az Ausztráliát elözönlő aga varangyokkal a kutatók, hogy megállítsák túlzott szaporodásukat.

Az aga varangyok főként rovarokat fogyasztanak, a sydneyi egyetem szakértői megfigyelték, hogy saját ivadékaikat is szívesen fogyasztják.

A varangyokat 1932-ben telepítették be Ausztráliába azzal a céllal, hogy elpusztítsák a cukornádültetvényeket fenyegető rovarokat.

A hüllők ezt a munkát nem végezték el, viszont mérgező váladékukkal veszélyeztetik az őslakos állatvilágot.

Az állatok különösen szaporák: egy nőstény varangy egyszerre akár 35 ezer utódot is világra hozhat.

Annak ellenére, hogy eddig számos kutatás indult, a tudósok nem találták meg a megoldást a hüllők kiirtására, vagy legalább számuk drasztikus csökkentésére.

A Rick Shine professzor vezetett legutóbbi vizsgálat azonban új felfedezést hozott. A sydneyi egyetem szakértői ugyanis rájöttek arra, hogy a kannibalizmus mindennapos jelenség a békák között.

Megfigyelték, hogy a kifejlett békák úgy csalogatják magukhoz a fiatalokat, hogy a hátsó lábuk három ujja közül az egyiket mozgatják, amit a tapasztalatlan példányok egy rovar mozgásának hisznek.

A gyanútlan fiatal béka közelebb megy a nagyobbhoz, amely így könnyen elkapja és felfalja.

A biológusok most ezt a természetes szaporulat-korlátozást szeretnék felhasználni a békák ellen. A kutatók azt akarják elérni, hogy a felnőtt egyedek ugyanazokban a tavakban táplálkozzanak, ahol az ivadékok felnőnek.

A békák koncentrálása sokat javítana a helyzeten. Ha képesek lennénk drámai mértékben csökkenteni a populáció számát, akkor Ausztráliában mindenki boldog lenne - vélekedett Rick Shine.

Címlapról ajánljuk

Három magyar kardvívónő a legjobb 16 között

Mind a két magyar kardvívónő legyőzte olasz ellenfelét a legjobb 16 közé jutásért a párizsi olimpián, a fegyvernem női egyéni versenyében, a párizsi olimpián. Szűcs Luca 15-10-re verte Martina Crisciót, Pusztai Liza 15-12-re Michela Battistont, de ott van a nyolcaddöntőben Márton Anna is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×