eur:
388.33
usd:
360.26
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Akár a lábat is megmentheti a sikeres őssejtbeültetés

A századik súlyos beteget mentették meg az orvosok őssejtbeültetéssel a Debreceni Egyetem Orvostudományi Centrumában. Ezzel az eljárással kerülhető el a nyirokrendszer rosszindulatú megbetegedései mellett az érelmeszesedéses betegek lábának amputálása, és az eljárást sikeresen alkalmazzák infarktusos betegek szívizomműködésének fokozására.

A beavatkozások egy részénél nem közvetlenül a beteg csontvelejéből, hanem a perifériás ereiből vesznek őssejtet, és ezekkel a sejtekkel védik ki azokat a súlyos mellékhatásokat, amelyek fellépnének - mondta az InfoRádiónak a Debreceni Egyetem Belgyógyászati Klinikájának osztályvezető főorvosa.

Kiss Attila hozzátette: olyan átültetéseket is el tudnak végezni, amikor az őssejteket közvetlenül a csontvelőből nyerik.

Magyarországon évente 7.900 előrehaladott perifériás érbetegségekben szenvedő lábát amputálják. A végtag azonban megmenthető úgy, hogy a betegek csípőcsontjából csontvelői vért vesznek, ezt megtisztítják, az őssejteket feldúsítják, az anyagot pedig még aznap bejuttatják a vádli izomzatába - közölte a főorvos.

Az infarktusos betegek esetében a hasonló technológiával nyert csontvelői eredetű őssejteket a szívizomba, illetve a koszorúerek területére adják be: nyolc beteg közül hétnek az állapota javult, és 7-8 százalékkal növekedett a szívnek egy meghatározott módszer szerint jellemzett értéke, ami a kardiológiai diagnosztikában jónak számít - fűzte hozzá Kiss Attila.

Egy ilyen beavatkozás körülbelül 5 millió forintba kerül - mondta a Debreceni Egyetem Belgyógyászati Klinikájának osztályvezető főorvosa.

Kiss Attila kijelentette: más gyógykezelések és eljárások jóval többe kerülnének.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Az új programjáról dönt a CDU – Angela Merkelnek csak a szelleme kísért a kongresszuson

A korábban kiszivárgott tervezet szerint több területen is szembe megy a korábbi merkeli politikával a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) új programja, amelyet a küldöttek fogadnak el a párt hétfőn kezdődött háromnapos kongresszusán. A tanácskozáson nincs is jelen a korábbi pártelnök- kancellár, de a kongresszusra korábbi politikája közvetve mégis rányomta bélyegét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé a fő szerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×