A köszvény sokmillió embert kínoz szerte a világon, a rohamok legfőbb velejárója az alsó végtagokban érezhető erős fájdalom.
A vörös húsok és a sör nagy mennyiségben történő fogyasztása hozzájárul a betegség kialakulásához. A terápia során az orvosok általában diétát és több víz ivását javasolják, valamint olyan erős gyógyszereket alkalmaznak, amelyek csökkentik a vér húgysav-szintjét, utóbbi magas koncentrációja ugyanis szoros összefüggést mutat a köszvényrohamokkal.
A kanadai British Columbia Egyetem kutatói 14 ezer férfi és nő táplálkozási szokásait vizsgálták meg, hatéves intervallumban. Ezt az információhalmazt vetették össze az emberek vérének húgysav-koncentrációjával.
A tudósok azt tapasztalták, hogy a naponta négy, illetve annál több csésze kávét fogyasztók vérében jelentősen kisebb volt a húgysav koncentrációja azokéhoz képest, akik napi egy csészével vagy még ritkábban ittak kávét.
Az eredmények szerint a koffeinmentes kávé is rendelkezik a kedvező hatással, a tea viszont nem. Ez azt mutatja, hogy az aktív hatóanyag nem a koffein.
A tudósok szerint az összefüggés kulcsa az inzulin, ennek magas szintje ugyanis gyakran a húgysav magas szintjével jár együtt, a kávé hatására azonban csökken a vérben az inzulin mennyisége.
Újra esik a hó Magyarországon – képek