eur:
390.89
usd:
359.97
bux:
0
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

Újabb jó pont a kávé mellett

A naponta négy vagy több csésze kávét fogyasztókat kevésbé fenyegetik a köszvényes rohamok - állapították meg kanadai tudósok. A koffeinmentes kávé is rendelkezik ezzel a kedvező hatással, a tea viszont nem.

A köszvény sokmillió embert kínoz szerte a világon, a rohamok legfőbb velejárója az alsó végtagokban érezhető erős fájdalom.

A vörös húsok és a sör nagy mennyiségben történő fogyasztása hozzájárul a betegség kialakulásához. A terápia során az orvosok általában diétát és több víz ivását javasolják, valamint olyan erős gyógyszereket alkalmaznak, amelyek csökkentik a vér húgysav-szintjét, utóbbi magas koncentrációja ugyanis szoros összefüggést mutat a köszvényrohamokkal.

A kanadai British Columbia Egyetem kutatói 14 ezer férfi és nő táplálkozási szokásait vizsgálták meg, hatéves intervallumban. Ezt az információhalmazt vetették össze az emberek vérének húgysav-koncentrációjával.

A tudósok azt tapasztalták, hogy a naponta négy, illetve annál több csésze kávét fogyasztók vérében jelentősen kisebb volt a húgysav koncentrációja azokéhoz képest, akik napi egy csészével vagy még ritkábban ittak kávét.

Az eredmények szerint a koffeinmentes kávé is rendelkezik a kedvező hatással, a tea viszont nem. Ez azt mutatja, hogy az aktív hatóanyag nem a koffein.

A tudósok szerint az összefüggés kulcsa az inzulin, ennek magas szintje ugyanis gyakran a húgysav magas szintjével jár együtt, a kávé hatására azonban csökken a vérben az inzulin mennyisége.

Címlapról ajánljuk

„Ez a kudarc segít, megpofozták magukat” – Szilágyi Áronék a csapatversenyre készülnek

A férfi kardozók egyéni versenyében megtapasztalt csalódások feltüzelhetik a magyarokat a szerdai csapatversenyre – mondta a csapat edzője, Navarrete József, aki elárulta, hogyan folytatódik a felkészülés, és mi lesz most a legfontosabb teendő szerdáig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×