eur:
390.74
usd:
359.69
bux:
73174.1
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

Víz a Marson: szerencsés felfedezés

A Spirit űrjármű leblokkolt kereke segítette a Mars-expedíciót egy figyelemre méltó felfedezéshez: a felszínre került kristályok alapján a tudósok nagyon valószínűnek tartják, hogy az utóbbi néhány tízmillió évben víz hömpölygött a vörös bolygó felszínén.

A marsjáró egyik kereke már több hónapja felmondta a szolgálatot, álló helyzete némileg lassítja a haladást, ugyanakkor hasznot is hoz, mert néhol a mély keréknyom helyén kibukkan a marsi talaj alsóbb rétege.

A Gusev-kráterben így felszínre került talajminta elemzése során kiderült, hogy az több mint 90 százalékban szilíciumot tartalmaz. Ez az ásványi anyag valószínűleg csak víz jelenléte esetén alakulhat ki.

Az egyik elmélet szerint a szilícium-dioxid vulkáni hatástól savassá vált vizek és a kőzetek kölcsönhatása során képződött.

A kutatók kedden azt valószínűsítették, hogy az eredmények alapján az utóbbi néhány tízmillió évben víz hömpölygött a bolygó felszínén.

Ha az is bebizonyosodna, hogy az utóbbi néhány millió évben is volt folyékony víz a felszínen, akkor valószínűbbé válik az élet múltbeli vagy jelenbeli megléte is.

Ma már folyékony víz nincs a Marson, mert a fagypont alatti hőmérséklet és az alacsony légköri nyomás miatt jéggé vagy gázzá alakult.

Doug McCuiston, a NASA programigazgatója úgy fogalmazott: "Ez a váratlan felfedezés megerősíti, hogy a múltban jelentős mennyiségű víz volt jelen a Marson. Ez azt jelentheti, hogy a bolygó egykor lakható volt".

Címlapról ajánljuk
„Ez a kudarc segít, megpofozták magukat” – Szilágyi Áronék a csapatversenyre készülnek
Párizsból jelentjük

„Ez a kudarc segít, megpofozták magukat” – Szilágyi Áronék a csapatversenyre készülnek

A férfi kardozók egyéni versenyében megtapasztalt csalódások feltüzelhetik a magyarokat a szerdai csapatversenyre – mondta a csapat edzője, Navarrete József, aki elárulta, hogyan folytatódik a felkészülés, és mi lesz most a legfontosabb teendő szerdáig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×