eur:
387.89
usd:
357.83
bux:
68100.15
2024. május 17. péntek Paszkál

Újabb bizonyíték a klímaváltozásra: előbb jelennek meg a pillangók

A klímaváltozás legegyértelműbb jelének tartják Nagy-Britanniában, hogy soha ilyen korán nem jelentek meg a pillangók, mint idén: az 59 fajból 37 már repked, és közülük csak egy olyan van, amelyik időben érkezett.

Nagy-Britanniában évek óta kísérik figyelemmel a globális felmelegedés hatását a levelek nyílására, a madarak fészkelésére és a rovarok megjelenésére.

Olyasmit azonban még soha nem tapasztaltak, mint az idén, amikor minden idők legmelegebb áprilisa után előkerültek a pillangók.

A szigetországban honos, illetve oda vándorló 59 pillangófaj közül 11 ráadásul minden "gyorsasági" rekordot megdöntött, egyesek olyan korai időben jelentek meg, amikor tudósok szerint még ki sem fejlődhettek volna.

Lehet, hogy van egy 12. rekorder is; egy nagy fehér lepkét januárban láttak, de az sincs kizárva, hogy fogságban nevelkedett, és onnan szökött meg.

A pillangók korai megjelenése az egész életciklusukat drámaian felgyorsította.

Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×