eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Különös égi jelenség lesz este

Szaturnusz-fogyatkozás lesz este fél 10-kor, a Hold a Földről nézve eltakarja a gyűrűs bolygót. A Magyar Csillagászati Egyesület munkatársa elmondta: a jelenség szabad szemmel is látható lesz majd, de távcsővel sokkal látványosabb.

Keresztúri Ákos közölte: a Szaturnusz-fedés vagy Szaturnusz-fogyatkozás viszonylag ritkán, egy-két évente figyelhető meg Magyarországról.

Szabad szemmel a fél 10 körüli belépés lesz látványosabb, az első negyed előtt álló Hold árnyékos ("bal") felén lesz látható csillagszerű pontként a Szaturnusz, amely 30-40 másodperc alatt fokozatosan elhalványul, majd 21.31-kor a Hold elfedi - vázolta a folyamatot a geológus.

A Szaturnusz körülbelül egy óra múlva, legkésőbb 22.37-kor a Hold megvilágított oldalán "lép ki" - tette hozzá.

A csillagászati egyesület munkatársa kiemelte: távcsővel sokkal látványosabb a jelenség, látni a Szaturnuszt korongját, a gyűrűit, és néhány holdját is, a bolygó mindezekkel együtt "vonul be" a Hold korongja mögé.

A Polaris Csillagvizsgáló egész éjszaka nyitva tart, fél 9-től előadásokat tartanak, majd távcsöves bemutatás lesz a III. kerületben, a Laborc utca 2/C-ben lévő létesítményben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×