eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Elképesztő kincsek az óceán mélyéről

A tőzsdén jegyzett cégeknél minden országban általános követelmény, hogy a vállalat működése átlátható legyen. Ez alól a ritka kivételek egyike az Odüsszeia névre hallgató floridai cég.

A floridai Tampában működő cég, amely hónapokig, néha évekig nem közli részvényeseivel, merre és mit csinálnak A hét végén azonban egy néhány soros bejelentésre a cég részvényei nyolcvan százalékkal ugrottak meg.

A társaság ugyanis közölte, hogy Anglia partjai közelében 500 millió dollár értékű leletet találtak.

A cég a világ egyetlen, hajóroncsok felkutatására szakosodott cége, amelyet tőzsdén jegyeznek. A mostani felfedezésükről is csak annyit közöltek, hogy egy négyszáz éves, Fekete Hattyú kódnevű hajóroncsot találtak meg.

A társaság nemrég a részvényeseinek írt levélben megértésüket kérte, hogy más tőzsdei cégektől eltérően szinte semmit nem mond a munkájáról. Még a székházukat is csak azok találják meg, akik ismerik a pontos tampai címet, hiszen az épületen semmi nem utal arra, hogy ott bármilyen cég működne.

Az 1997 óta tőzsdén jegyzett társaság részvényei egy év alatt másfél dollárról nyolc dollár harminckét centre emelkedtek, ugyanis a hétvégi 500 milliós bejelentés mellett tavaly folyt be egy 2003-as felfedezésük eladásából származó 75 millió dollár jelentős része is.

A kincsvadász cég most Gibraltár környékén keresi a Sussex nevű brit hadihajót, amely az admiralitás naplói szerint 1694. március 1-jén süllyedt el. A hajón brit kincstári dokumentumok szerint tíz tonna arany volt, ennek értéke mai árfolyamon másfél milliárd euró.

Az Odüsszeia vezetői annyira bíznak a sikerben, hogy már megállapodást kötöttek a tulajdonos Nagy-Britanniával, hogy ha felszínre hozzák az aranyat, akkor az első 45 millió dollárnyi értékből 80 százalékot, 45 és 500 millió között 50 százalékot, a fölött pedig negyven százalékot kapnak a kincsből.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×