eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

Pusztító árvizek jöhetnek: milliók veszélyben

A világ legnagyobb városainak több mint kétharmadát veszélyezteti a globális felmelegedés és a tengerszint emelkedése. Egy tanulmány kimondja: több millió embernek kell tartani az árvizektől és az intenzív viharoktól.

Összesen 634 millióan élnek a fenyegetett, kevesebb mint tíz méterrel a tengerszint felett fekvő parti területeken, és a számuk folyamatosan növekszik - állapítja meg egy kutatás.

180 országban laknak emberek az alacsonyan fekvő, partmenti részeken, és több, ötmillió lakosnál népesebb város is található a tengerek mellett. A fenyegetett metropoliszok között található Tokió, New York és Shanghai is.

A tanulmány szerint a probléma gyors megoldást követel, és várhatóan nem lesz olcsó. A klímakutatók szerint számolni kell emberek tömeges áttelepítésével is.

A védekező berendezések építése mellett az országoknak csökkenteni és korlátozni kellene a partok mentén lakók számát - mondja ki a felmérés.

Egy másik tanulmány is hasonló eredményre jutott: az éghajlat-változással foglalkozó kormányközi testület jelentéstervezete szerint a 21. század végére az Egyesült Államok északi részén három-négy évente fog pusztítani óriási árvíz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×