INFORÁDIÓ
2022. június 25. szombat
Vilmos

Swarzenegger és Bush tudományos kérdésről vitázik

Infostart

Heves vitákkal tarkított tömegmozgalom indult az Egyesült Államok tagállamaiban a súlyos betegségek gyógyításával kecsegtető embrionális őssejtek kutatásának támogatására. Bush elnök múlt heti vétója után Kaliforniával az élen komoly pénzeket áldoznak egyes amerikai államok költségvetéséből az embrionális őssejtekkel folytatott kísérletekre.

Miközben az Egyesült Államok elnöke pályafutása során első ízben megvétózta a törvényhozásban megszavazott javaslatot, az embrionális őssejtek kutatásának állami támogatására, máris több amerikai államban bejelentették: fittyet hányva az össz-szövetségi finanszírozás tilalmára, saját költségvetésükből milliókat áldoznak a petesejtekből eltávolított őssejtekkel folytatott kísérletekre.

A tiltakozók hangadója Kalifornia állam kormányzója, Arnold Swarzenegger, aki maga is segített Bushnak újraválasztási kampányában. Ám az őssejt-kutatások korlátozásában hosszú idők óta nem ért egyet Washingtonnal.

A legnépesebb amerikai állam most 150 millió dollárt utalt át embrionális őssejtek tanulmányozásával foglalkozó kutatóintézeteknek.

Illinois állam kormányzója 5 millió dollárt ajánlott fel ugyanilyen célokra.

A republikánus és a demokrata párti politikusok egymást túlharsogva adják hírül ellenvéleményüket Washingtonnal. És úgy tűnik, az embrionális őssejt-kutatás is hangos témája lesz a közelgő választási kampánynak az Egyesült Államokban.

Kormányzójelöltek - például Mariland államban - a végtagbénultak és a Parkinson-kóros betegek speciális ellátó otthonaiban tett, látványos látogatásaikkal demonstrálták szembenállásukat Bush elnök vétójával.

Pálóczi Katalin professzor, az Országos Gyógyintézeti Központ immunológiai osztályának vezetője korábban úgy nyilatkozott az InfoRádiónak, hogy egyebek közt a Parkinson-kór és az 1. típusú fiatalkori diabétesz azok a tudományterületek, ahol előrehaladottak a kutatások az őssejtes terápiák kifejlesztésére.

A nemzetközi hírügynökségek az amerikai államok felhördülése kapcsán megjegyzik, hogy a Bush-vétó után Coloradóban tiltakozó tömegtüntetés volt.

Missouriban pedig odáig jutott a vita, hogy novemberben valószínűleg népszavazást rendeznek a kérdésről.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018