eur:
393.06
usd:
366.52
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Swarzenegger és Bush tudományos kérdésről vitázik

Heves vitákkal tarkított tömegmozgalom indult az Egyesült Államok tagállamaiban a súlyos betegségek gyógyításával kecsegtető embrionális őssejtek kutatásának támogatására. Bush elnök múlt heti vétója után Kaliforniával az élen komoly pénzeket áldoznak egyes amerikai államok költségvetéséből az embrionális őssejtekkel folytatott kísérletekre.

Miközben az Egyesült Államok elnöke pályafutása során első ízben megvétózta a törvényhozásban megszavazott javaslatot, az embrionális őssejtek kutatásának állami támogatására, máris több amerikai államban bejelentették: fittyet hányva az össz-szövetségi finanszírozás tilalmára, saját költségvetésükből milliókat áldoznak a petesejtekből eltávolított őssejtekkel folytatott kísérletekre.

A tiltakozók hangadója Kalifornia állam kormányzója, Arnold Swarzenegger, aki maga is segített Bushnak újraválasztási kampányában. Ám az őssejt-kutatások korlátozásában hosszú idők óta nem ért egyet Washingtonnal.

A legnépesebb amerikai állam most 150 millió dollárt utalt át embrionális őssejtek tanulmányozásával foglalkozó kutatóintézeteknek.

Illinois állam kormányzója 5 millió dollárt ajánlott fel ugyanilyen célokra.

A republikánus és a demokrata párti politikusok egymást túlharsogva adják hírül ellenvéleményüket Washingtonnal. És úgy tűnik, az embrionális őssejt-kutatás is hangos témája lesz a közelgő választási kampánynak az Egyesült Államokban.

Kormányzójelöltek - például Mariland államban - a végtagbénultak és a Parkinson-kóros betegek speciális ellátó otthonaiban tett, látványos látogatásaikkal demonstrálták szembenállásukat Bush elnök vétójával.

Pálóczi Katalin professzor, az Országos Gyógyintézeti Központ immunológiai osztályának vezetője korábban úgy nyilatkozott az InfoRádiónak, hogy egyebek közt a Parkinson-kór és az 1. típusú fiatalkori diabétesz azok a tudományterületek, ahol előrehaladottak a kutatások az őssejtes terápiák kifejlesztésére.

A nemzetközi hírügynökségek az amerikai államok felhördülése kapcsán megjegyzik, hogy a Bush-vétó után Coloradóban tiltakozó tömegtüntetés volt.

Missouriban pedig odáig jutott a vita, hogy novemberben valószínűleg népszavazást rendeznek a kérdésről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×