eur:
392.13
usd:
366.27
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Aszimmetrikus mellekkel nagyobb az esély a mellrákra

Az aszimmetrikus mellekkel rendelkező nőknél nagyobb az esélye a mellrák kialakulásának - állítják egy brit egyetem kutatói. Az aszimmetria ugyanis annak a jele, hogy a szervezet fejlődése nem olyan stabil, mint amilyennek lennie kéne.

A Liverpooli Egyetem kutatói 252 olyan nő mammogramját tanulmányozták, akiknél később kifejlődött a mellrák, és nagyjából ugyanennyi olyan nőjét, aki egészséges maradt.

A kutatás eredményei szerint a mellrák kialakulásának relatív esélyei 50 százalékkal emelkednek minden 100 milliliteres mellméret különbséggel.

Minden nőnél van eltérés

A két mell közötti 100 milliliteres eltérés igen nagynak számít, hiszen az átlagos női mell mérete 550 milliliter - hangsúlyozza a kutatást vezető Diane Scutt, hozzátéve, hogy szinte minden nő esetében van valamennyi eltérés a két mell mérete között. A kutatás során megvizsgált nők közül például csak egyetlen egynek voltak tökéletesen szimmetrikus mellei.

Az emberi test alapvető szimmetriája, jobban mondva a tökéletes szimmetria olyan tényezők miatt borulhat fel, mint például a hormonok nem egyenletes kiválasztása. A tudósok szerint így az aszimmetria tulajdonképpen a nem teljesen stabil fejlődés jele.

Hajlamosabbak a fejlődési zavarokra

Az új kutatás azzal bővíti ezt az elméletet, hogy az aszimmetrikus mellekkel rendelkező nők olyan fejlődési zavarokra hajlamosak, amelyek végül rák kialakulásához vezethetnek.

A kutatócsoport azonban azt is kiemeli: mivel a mellrák kialakulásában számos tényező játszik közre, a mellméretből egymagában nem szabad következtetéseket levonni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×