eur:
393.7
usd:
369.37
bux:
65637.23
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Nincs jövője a jövő energiaforrásának?

A magfúzió a gyakorlatban soha nem lesz praktikus villamos energia forrás - állítja egy neves amerikai tudós posztumusz megjelentetett tanulmánya, amely szerint a jövő környezetbarát és korlátlan energiaforrásaként beharangozott magfúzió gyakorlati alkalmazásának útjába legyőzhetetlennek tűnő műszaki problémák állhatnak.

Még a magfúzió leglelkesebb hívei is bevallják, hogy a magfúzióra épülő erőmű magvalósulására legjobb esetben is több évtizedet kell várni, annak ellenére, hogy már negyven éve folynak a kutatások, amelyekre eddig több mint 20 milliárd dollárt költöttek.

William Parkins a Science magazinban megjelent tanulmányában azonban azt állítja: műszaki problémák miatt valószínűleg soha nem lesz semmi az erőművekből.

William Parkins, aki fizikusként a II. világháború idején a Manhattan Projekten is dolgozott, később pedig az amerikai repülőgép- és rakétaiparnak is dolgozó Rockwell International tudományos vezetője volt, már nem érhette meg tanulmánya megjelenését.

Az írás szerkesztés alatt állt, amikor a tudós elhunyt. A magazin főszerkesztője, Donald Kennedy azonban olyan jelentősnek ítélte írását, hogy rövidített formában megjelentette azt.

Parkins szerint van néhány rendkívül jelentős műszaki probléma, amelyet a több évtizedes erőfeszítések ellenére sem sikerült eddig megoldani, és ezek közül néhány különösen makacsnak bizonyulhat - mondta Donald Kennedy.

A tanulmány szerint lehetséges, hogy gyakorlatilag megfizethetetlen lesz az erőmű megépítése, és komoly nehézségeket okozhat a fúziónak helyt adó tartály fenntartása és javítása is.

A technológia hívei azonban kitartanak amellett, hogy még túl korai lenne feladni, hiszen hatalmas előrelépéseket tek el.

"Harminc évvel ezelőtt sokkal kevésbé voltam meggyőződve arról, hogy sikerül a gyakorlatban is alkalmazni a magfúziót, azóta azonban hihetetlen eredményeket értünk el" - mondja Porkoláb Miklós, az amerikai Massachusetts Institute of Technology (MIT) plazmafúziós központjának magyar származású igazgatója, hozzátéve: "a tudomány-része működni fog a dolognak, a többi gazdasági kérdés".

Azt azonban Porkoláb Miklós is elismeri, hogy valószínűleg még 50 évet kell várni a magfúziós erőművekre, és azok gazdaságossága attól függ majd, hogy mennyibe kerül akkor az olaj.

Jéki László fizikus az InfoRádióban úgy vélekedett: ahogy egyre közelebb kerül az emberiség ahhoz a ponthoz, amikor elfogy majd az olaj és a földgáz, egyre sürgetőbb lesz egy új, nagy lehetőségeket rejtő energiaforrás alkalmazása.

Szerinte pontosan ezt ígéri a magfúzió, amelyben a könnyű atommagok összeolvadásakor nagy mennyiségű energia szabadul fel.

A Nap energiáját is adó folyamat földi megvalósításához szükséges alapanyagok, például a víz, bőségesen megtalálhatóak a Földön, és így biztonságosan és környezetbarát módon akár több milliárd évig is képes lenne fedezni az emberiség energiaszükségletét - derül ki Jéki László szavaiból.

A fizikus szerint így érdemes dolgozni rajta, hiszen ha valóban beválik, akkor nem számít az a pár milliárd euró vagy dollár, amit most ráfordítanak.

A költségek egyébként mostanra akkorára nőttek, hogy nemzetközi összefogásban épül a legújabb kísérleti reaktor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×