INFORÁDIÓ
2021. december 1. szerda
Elza

Sok veszekedés, hamar halál

Infostart

A házastársak közötti veszekedések nemcsak a házasságra, de az érintettek szívére, vagyis jobban mondva az ereinek állapotára is hatással lehetnek - állítják amerikai tudósok. Egy 150 házaspár vizsgálatával végzett kísérlet eredménye szerint ugyanis minél ellenségesebb a férj és a feleség viszonya, annál nagyobb az érelmeszesedés esélye.

A Utahi Egyetem kutatói 150 olyan házaspárt vizsgáltak, amelynek legalább egyik tagja elmúlt már 60 éves, és akik közül senkit sem diagnosztizáltak még szív- és érrendszeri megbetegedéssel.
/>
/>Minden egyes házaspárt arra kértek, hogy válasszon ki egy olyan témát, amely már korábban is okozott nézeteltérést közöttük, és videokamera előtt beszélgessenek a témáról.
/>
/>A vitában elhangzottakat - amelyet a kutatók egy otthoni veszekedés finomított változataként kezeltek - elemezték, és barátságos, ellenséges, alárendelő, domináns vagy irányító magatartásként osztályozták.
/>

Megjárja a veszekedős feleség 


/>A kísérlet eredményei azt mutatták, hogy a legellenségesebb megjegyzéseket produkáló feleségek esetében magasabb volt az érelmeszesedés aránya, mint azoknál, akik kevésbé bizonyultak ellenségesnek.
/>
/>Kiugróan nagy érelmeszesedést találtak azoknál a nőknél, akik nem csak saját maguk voltak ellenségesek, de akiknek férje is ugyanígy reagált.
/>
/>Érdekes módon a férfiaknál ott jelentkezett a legnagyobb arányú érelmeszesedés, ahol ők, vagy feleségük domináns, irányító magatartást mutatott a vita alatt.
/>

Ha nyugodtan vitatkozik, tovább élhet!


/>"A nézeteltérések elkerülhetetlenek egy házasságban, de a viták hangnemének megválasztásával tehetünk egészségünkért" - vélekedett a kutatást vezető Tim Smith.
/>
/>A professzor hozzátette: ha valaki tanácsot kérne tőle arra nézve, hogy hogyan őrizze meg szíve egészségét, a lista elején természetesen a dohányzás mellőzése, a rendszeres testmozgás és az egészséges étkezés állna.
/>
/>"Valahol azonban a listán ott volna az is, hogy figyeljen oda emberi kapcsolataira" - jegyezte meg Smith professzor.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018