eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A kakaó tényleg jó a szívnek?

A kakaónak a szív és érrendszerre gyakorolt jótékony hatását már a XVIII. század óta sejtik a szakemberek, és hiszik a csokoládé szerelmesei. Most azonban úgy tűnik, egy holland kutatócsoport tudományos bizonyítékot is talált arra, hogy a kakaó jó a szívnek.

A holland Nemzeti Közegészségügyi és Környezet-egészségügyi Intézet tudóscsoportja egy 1985-ben elindított kísérletben 470 idős férfi étkezési szokásait és egészségi állapotát kísérte figyelemmel 15 éven keresztül.

Ez alatt az időszak alatt azoknak a férfiaknak, akik rendszeresen fogyasztottak kakaót, alacsonyabb volt a vérnyomásuk, mint azoknak, akik nem. A legmegrögzöttebb kakaófogyasztók ráadásul fele akkora eséllyel haltak meg szív- és érrendszeri megbetegedésben, mint társaik.

A Brit Szív Alapítvány orvosi szóvivője azonban arra figyelmeztet: a kakaófogyasztás, például ha csokoládé formájában történik, rengeteg kalória- és zsírbevitellel is jár.

"Azt persze nem mondjuk, hogy soha ne egyenek az emberek csokoládét, de ennél jobb módszer is van a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére" - hangsúlyozta Cathy Ross, aki úgy vélte: a holland kutatás eredménye is azt erősíti meg, hogy még több vizsgálatra van szükség a témában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×