eur:
393.83
usd:
365.5
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Hamisítottak a dél-koreai klónozott őssejtek

Nem valódiak a dél-koreai Hvang Vu Szuk professzor klónozott embrióból nyert, őssejteken végzett kutatásai. Ezt a szöuli egyetem hivatalos vizsgálóbizottsága által közzétett végleges jelentése állapítja meg. A tudós bocsánatot kért és lemondott minden tisztségéről.

A szöuli egyetemen felállított vizsgálóbizottság szóvivője közölte: vizsgálataik során semmilyen bizonyítékot nem találtak arra, hogy a professzor és stábja olyan őssejteket hozott volna létre, amelyek egy bizonyos személy DNS-ének felelnének meg.

A Hvang Vu Szuk professzor kutatásait vizsgáló bizottság december végi ideiglenes jelentésében már megállapította, hogy nem állítanak igazat azok a cikkek, melyeket a kutatásokkal kapcsolatban a professzor 2004-ben, majd 2005 májusában publikált.

A mostani vizsgálat megerősítette, hogy Hvang Vu Szuk manipulálta az adatokat, hogy elhitesse: tizenegy, azonos génállományú utódot vontak ki egy donor őssejtjeiből.

Hvang Vu Szuk professzort korábban nemzeti hősnek tekintettek Dél-Koreában, és 2002 óta 40 millió dollár állami támogatást kapott kutatásaira.

A csalás miatt a tudós nyilvánosan bocsánatot kért, és lemondott minden hivatalos tisztségéről.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×