INFORÁDIÓ
2021. szeptember 18. szombat
Diána

rasovszky kristóf

úszás

nyíltvizi úszás

tokió 2020

Az ezüstérmes Rasovszky Kristóf a férfi nyíltvízi úszók 10 kilométeres versenyének eredményhirdetése után a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpián az Odaiba Kikötőparkban 2021. augusztus 5-én.

Rasovszky Kristóf: Hévízhez képest ez semmi

Infostart / Kaposi Dávid

Az utolsó kör holtpont volt, így is sikerült megtartania a második helyet a magyar nyíltvízi úszónak.

Rasovszky Kristóf boldogan nyilatkozott a 10 kilométeres nyíltvízi úszásban nyert olimpiai ezüstérme után.

„2.45-kor keltem, azóta fenn vagyok, de megérte felkelni ilyen korán. Nem volt probléma, hogy nem fújt a szél, olyan meleg volt a víz, amire csak én tudtam felkészülni, ez Hévízhez képest egy kis jégfürdő volt az első öt körben.”

Az öbölben 30 fokos volt a víz, és a páratartalom is magas. A döntőt szélcsendes időben rendezték. A körülményekre a 24 éves úszó a Hévízi-tóban gyakorolt minden szombaton.

„Nagyon sokat számított a hévízi felkészülés. Amikor egyszer lejöttünk úszni, akkor is mondtam, hogy Hévízhez képest ez semmi, főleg, amikor ott már 34 fokos volt a víz.

Most is éreztem, hogy nem volt olyan melegem, mint amire a többiek panaszkodtak.”

Az öbölben 30 fokos volt a víz.

Rasovszky Kristóf megnyert ezüstéremről beszélt, mert a német Florian Wellbrockot lehetetlen volt legyőzni, és büszke arra, hogy az olasz Gregorio Paltrinierit maga mögött tudta tartani.

„Greget magam mögött tartani az utolsó 500-on nem kis feladat, Florian pedig ma verhetetlen volt. Láttuk, hogy az elején milyen sebességre kapcsolt, az utolsó körben pedig emberfelettit úszott.

Ma nem lehetett megverni, viszont mindenki mást meg lehetett, és ez sikerült.”

Az utolsó 500 méteren csak arra figyelt, hogy az olaszt maga mögött tartsa.

„Az volt a taktikám, hogy Greg előtt kacsázok, nem hagyom, hogy mellém érjen, mert onnantól végem lett volna. Próbáltam benn maradni előtte valahogy, minden egyes másodpercben jobbra-balra nézegettem, hogy hol próbál meg előre jönni. Csak az volt a célom, hogy előtte maradjak, és amikor beértünk a két fehér bója közé, akkor éreztem, hogy nincs meg az a plusz sebessége, amivel utolért, úgyhogy éreztem, hogy megvan. De nem voltam biztos abban, hogy az az utolsó 50 méter nem fog jobban fájni, mint előtte az egész.”

Hozzátette, hogy az utolsó kör végig holtpont volt a számára, de előtte jól érezte magát úszás közben.

Azon meglepődött, hogy Wellbrock már az elején ilyen komoly iramot diktált, azt hitte, inkább mindenki ki fog várni. A második kör elején már érezte, hogy felér a németre, a negyedik körben pedig azért állt élre tempót diktálni, hogy megnehezítse a felzárkózást, kifárassza az üldözőket. Ez, valamint az itt megszerzett előny fontos volt a hajrára.

Elárulta azt is, hogy a vívók helyée költözött be az olimpiai faluban, és Szilágyi Áron azt mondta neki, ez a szoba legalább egy ezüstéremre jó.

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018