eur:
393.71
usd:
364.73
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Lengyel humanitárius vízumot kap a bajba került fehérorosz sportoló

A tokiói olimpián szereplő Kriszcina Cimanouszkaja fehérorosz futó a tokiói lengyel nagykövetségen jelentkezett, lengyel humanitárius vízumot kap, és a legközelebbi napokban Varsóba utazik - közölte hétfőn Szymon Szynkowski vel Sek lengyel külügyminiszter-helyettes.

Az atléta a tokiói lengyel nagykövetségen jelentkezett, ott a lengyel diplomáciai és konzuli szolgálat gondozásban részesítette - mondta el Szynkowski vel Sek.

A fehérorosz sprinter úgy döntött, hogy úgynevezett humanitárius vízum kiadását kéri Lengyelországtól, és ezt még hétfőn kiállítják számára. A vízum alapján a legközelebbi napokban Varsóba repülhet - számolt be a diplomata, és kiemelte: Cimanouszkaja biztonságban van.

A Lengyelországban élő fehéroroszok szervezete, a Fehérorosz Ház hétfő délután azt közölte a PAP hírügynökséggel: Cimanouszkaja szerdán érkezik Varsóba.

Később Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a Facebook közösségi honlapján közölte: szükség esetén a sporkarrier folytatását biztosítják a futónőnek.

  • Hétfői sajtóértesülések szerint Cimanouszkaját az edzői a Fehérorosz Olimpiai Bizottság utasítására arra próbálták rákényszeríteni, hogy visszatérjen Minszkbe.
  • Az atléta néhány nappal ezelőtt bírálta az edzőket, amiért három fehérorosz futó téves nevezés miatt nem indulhatott a tokiói olimpián.
  • Magát Cimanouszkaját pedig a 4x400 méteres váltóra is benevezték, miközben csak 200 méteren szokott indulni.

A fehérorosz szolgálatok által Japán területén elkövetett agresszió ellen a nemzetközi közösségnek határozottan tiltakoznia kell, különös tekintettel arra, hogy az agresszióra "béke és a fair play jelképének számító olimpia idején került sor" - áll Morawiecki bejegyzésében.

A lengyel kormányfőhelyettes, kulturális, örökségvédelmi és sportminiszter, Piotr Glinski a Twitteren bejelentette: érkezése után Cimanouszkaja számára "megfelelő lakhatási feltételeket" biztosítanak, valamint biztosítják pályája folytatását az egyik lengyelországi sportközpontban.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×