eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Az orosz Kamila Valijeva a rövidprogramját mutatja be a női műkorcsolyázók versenyében a Fővárosi Fedett Stadionban a pekingi téli olimpián 2022. február 15-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Doppingbotránya sem zökkentette ki Kamila Valijevát, vezet a rövid program után

A 15 éves műkorcsolyázó elbírta a nyomást, honfitársa és japán ellenfele előtt vezet.

Doppingbotránya ellenére Kamila Valijeva áll az élen a női műkorcsolyázók keddi rövidprogramja után a pekingi téli olimpián.

A 15 éves sportoló elbírta a körülmények miatt rá nehezedő nyomást, mert bár a háromfordulatos Axelt elrontotta, óriásit mentve nem esett el, a programja további részét pedig hibátlanul teljesítette, így 82,16 pontjával a legjobb lett.

A januárban Európa-bajnok orosz műkorcsolyázó világbajnok honfitársát, Anna Scserbakovát előzi meg közel két ponttal, de a harmadik japán Szakamoto Kaori hátránya sem éri el a hárompontos különbséget.

Valijeváról egy hete derült ki, hogy egy december végén adott doppingmintájának vizsgálata pozitív eredménnyel zárult. Ezért a pekingi csapatverseny érmeit nem adták át - az oroszok megnyerték a viadalt -, s egészen hétfőig kérdéses volt, hogy folytathatja-e szereplését a játékokon. Az Orosz Olimpiai Bizottság az ilyenkor automatikus előzetes eltiltást felfüggesztette, ám döntését a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) és a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) is megtámadta a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS), mely ugyanakkor hétfőn helybenhagyta a határozatot. A bíróság magát a doppingesetet még nem vizsgálta.

A CAS döntését követően a NOB közölte, hogy azokban a számokban, amelyekben Valijeva szerepel, az ügyének teljes lezárása után lesz majd éremosztás.

A csapatversenyben a friss Európa-bajnok Valijeva szenzációsan korcsolyázott, a nők közül először ugrott négyfordulatost olimpián, rögtön kétszer is, s ugyan harmadjára elesett, de így is élen végzett a mezőnyében, így nagy szerepe volt abban, hogy az orosz csapat az első helyen zárt, megelőzve az Egyesült Államok és Japán válogatottját.

A Nemzetközi Tesztelő Ügynökség (ITA) pénteken jelentette be, hogy Valijeva mintájában a doppingszerek közé tartozó trimetazidinre bukkantak. Ezt a szert a szívizom kezelésére szokták alkalmazni, egészséges ember szervezetében pedig javítja a vér oxigénellátását.

A kűrt csütörtökön - magyar idő szerint 11.10-től - rendezik, Valijeva szereplése miatt a megszokott 24 helyett 25 versenyzővel.

Műkorcsolya, nők, állás a női rövidprogram után

1. Kamila Valijeva (Orosz Olimpiai Bizottság) 82,16 pont

2. Anna Scserbakova (Orosz Olimpiai Bizottság) 80,20

3. Szakamoto Kaori (Japán) 79,84

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×