eur:
397.67
usd:
364.47
bux:
72218.86
2024. augusztus 3. szombat Hermina
A dán Mads Pedersen, Valter Attila és a belga Remco Evenepoel (j-b) halad a Sacré-Coeur bazilika előtt a 2024-es párizsi nyári olimpia férfi országúti kerékpárosok mezőnyversenyében 2024. július 27-én.
Nyitókép: MTI/AP/Vadim Ghirda

Valter Attila szenzációs negyedik helye

Valter Attila szenzációs versenyzéssel a negyedik helyen ért célba az országúti kerékpárosok férfi mezőnyversenyében a párizsi olimpián, az aranyérmet a duplázó belga Remco Evenepoel nyerte meg.

Evenepoel sporttörténeti tettet hajtott végre, korábban ugyanis még egyetlen férfi kerékpáros sem tudta egyazon olimpián megnyerni az időfutamot és a mezőnyversenyt is.

A 273 kilométer hosszú, 2800 méter szintkülönbséget tartalmazó táv rajtja és célja is a Trocaderónál kapott helyet. A világversenyeken és a World Tour-viadalokon megszokottakhoz képest lényegesen kisebb, 90 fős mezőny és a nemzetenként indítható maximum négy versenyző miatt nehezen volt előre kalkulálható a verseny hajrájának alakulása. Az éles rajt után szinte azonnal kialakult egy ötfős szökés, benne afrikai és távol-keleti bringásokkal, akiket előzetesen nem soroltak az érmek megszerzésére esélyesek közé. Mivel a nagyobb nemzetek így könnyedén kontrollálták a távolságot, 15 percre elengedték a hazaérésre esélytelen csoportot.

Valter három éve, Tokióban is szerepelt a mezőnyversenyben, akkor bár letekerte a távot, szervezési hiba miatt hivatalosan nem fejezte be a viadalt. A Visma-Lease a Bike magyar bajnok bringása - aki egy hete az időfutamban a 22. helyen végzett a francia fővárosban - ezúttal taktikusan szélárnyékban helyezkedett a mezőnyben, amelyből eközben egy újabb négyfős boly szakadt el, benne a korábbi Európa-bajnok olasz Elia Vivianival. A két szökevénycsoport a táv dereka után nem sokkal egyesült, ám a leszakadók miatt hamarosan így is már csak öten tempóztak szűk három perccel a mezőny előtt.

Az utolsó kilencven kilométeren belül kezdődtek meg a megindulások hátul, a párizsi városi körözéshez érve újabb szökevénycsoportok alakultak ki, mögöttük a megnőtt tempó miatt megfogyatkozott mezőny tekert. Óriási tömeg gyűlt össze, kilométereken át tömött sorokban szurkoltak a francia fővárosban a kerékpárosoknak, fantasztikus hangulatot varázsolva a verseny köré. A világbajnok holland Mathieu van der Poel 46 kilométerrel a cél előtt robbantotta szét először igazán a sort, ám ez még nem járt hosszú eltávolodással. Valter ott tekert a mezőnyben, amelyből nyolc kilométerrel később az időfutamban friss olimpiai bajnok belga Remco Evenepoel viszont fel tudott ugrani a szökevénycsoportra.

A rövid, meredek és sok helyen kockaköves párizsi emelkedőkön Evenepoel nagy tempót diktált, kizárólag a francia közönség által hajtott Valentin Madouas tudott vele tartani, miközben hátul sorra indultak a támadások, Valter mégis kitartott ebben a bolyban. Evenepoel a záró 15 kilométerre egyedül maradt elöl és tekert bő egyperces előnnyel. Négy kilométerrel a cél előtt defekt miatt kerékpárt kellett cserélnie, ám ezzel csak mintegy 20 másodpercet veszített, ami nem akadályozta meg a duplázásban: Evenepoel - aki harmadik lett összetettben a két hete zárult Tour de France-on - a célvonalon már könnyedén gurult át, majd megállva ünnepelt.

Madouas egyedül tekerve is kitartott üldözői előtt és megszerezte az ezüstérmet. A mögötte lévő csoportban pedig a hajrában már ott volt Valter Attila, akit ebből a bolyból csak az Európa-bajnok francia Christophe Laporte tudott megelőzni: a 26 esztendős magyar kerékpáros szenzációs negyedik helyet ért el.

„A kerékpársportban igenis igaz, hogy egy fecske is csinálhat nyarat, mert a férfiaknál Valter, a nőknél Vas Blanka nyomdokaiba szeretnének egyre többen lépni.

Nekünk pedig az a dolgunk, hogy a fiatalokból kerékpáros »nagyhatalmat« építsünk és a következő olimpián már csapatban tekerhessenek a magyarok” – tekintett előre Schneller Domonkos, a magyar szövetség (MKSZ) elnöke az MTI-hez eljuttatott értékelésében.

„Valter Attila szereplése abban a tekintetben is figyelemre méltó, hogy olyan, az egynapos versenyekre specializálódott bringások, mint Mathieu van der Poel, Wout van Aert vagy Remco Evenepoel ellen kellett versenyeznie és a világ legjobbjai közül többeket maga mögé is tudott utasítani” – jelentette ki.

Vasárnap a női mezőnyversenyben Vas Blanka áll rajthoz, az SD Worx-Protime bringása második magyar női országúti kerékpárosként indul ötkarikás játékokon, Izsák Éva 1992-ben 51. lett.

Eredmények, országúti kerékpár:

férfi mezőnyverseny (273 km), olimpiai bajnok:
Remco Evenepoel (Belgium) 6:19:34 óra

2. Valentin Madouas (Franciaország) 1:11 perc hátrány

3. Christophe Laporte (Franciaország) 1:16 p h.

4. VALTER ATTILA azonos idővel

Címlapról ajánljuk
Hámori Luca: azt szerettem volna megmutatni, hogy én tisztelettel vagyok felé
tudósítónktól

Hámori Luca: azt szerettem volna megmutatni, hogy én tisztelettel vagyok felé

Régen látott érdeklődés mellett, felfokozott hangulatban rendezték meg a női ökölvívók 66 kg-os súlycsoportjának negyeddöntőjét Hámori Luca és Imane Helif között. A magyar versenyző a vereség után sportszerűen nyilatkozott, míg Fürjes Balázs NOB-tag azt mondta, hogy a tanulságokat a játékok után elemezni kell és le kell vonni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.05. hétfő, 18:00
Pletser Tamás
az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 3. 17:55
×
×
×
×