eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
AL KHOR, QATAR - DECEMBER 10: Olivier Giroud of France scores the teams second goal past Harry Maguire and Jordan Pickford of England during the FIFA World Cup Qatar 2022 quarter final match between England and France at Al Bayt Stadium on December 10, 2022 in Al Khor, Qatar. (Photo by Matthias Hangst/Getty Images)
Nyitókép: Matthias Hangst/Getty Images

Franciaország nem játszott jobban, de továbbjutott

A francia válogatott kétszer is vezetett az angolok ellen a katari világbajnokság utolsó negyeddöntőjében. Az első bekapott gólt Kane büntetőből kiegyenlítette, a másikat nem tudta, mert kihagyta a második tizenegyest. Az elődöntőben Franciaország játssza majd a második mérkőzést, Marokkóval.

(A mérkőzést élőben tudósítottuk, ezt a cikk második felében visszaolvashatják.)

A találkozót a francia gólrekorderré a lengyelek elleni nyolcaddöntőben előlépő Olivier Giroud fejese döntötte el a második félidőben. Az angolok Harry Kane révén percekkel később büntetőt hibáztak.

A franciák a szerdai elődöntőben Marokkó csapatával találkoznak, amely első afrikai válogatottként jutott négy közé a világbajnokságok történetében.

Az angol válogatott a tizedik vb-negyeddöntőjéből a hetediket bukta el, ezzel tovább rontotta a negatív rekordot.

Mindkét csapat nagy lendülettel kezdett, a franciák pedig bő negyedóra elteltével megszerezték a vezetést Tchouameni remek átlövésével. Az angolok fokozták az iramot, de riválisuk a francia rekordot jelentő 143. alkalommal válogatott Hugo Lloris védéseinek köszönhetően őrizték előnyüket.

A fordulást követően is maradt az angol nyomás, ezúttal azonban ez gyorsan meghozta az eredményét, a franciák gólszerzője, Tchouameni késett el a 16-oson belül, Harry Kane pedig értékesítette a büntetőt. A Tottenham klasszisa 53. alkalommal volt eredményes a nemzeti csapatban, ezzel beérte Wayne Rooneyt az angol örökranglista élén.

Az egyenlítés után lassan felébredtek a franciák, Giroud közeli lövését előbb még nagy bravúrral védte Pickford, de a Milan csatára pár pillanattal később fejjel is próbálkozhatott közelről és nem is hibázott.

Nem örülhettek sokáig a franciák, Theo Hernandez buta szabálytalansága után ugyanis újabb büntetőt kaptak az angolok, Kane azonban fölé bombázott.

A hajrában nyomtak a szigetországiak, de már nem volt a játékukban annyi veszély, mint korábban. Ennek ellenére még a ráadás utolsó pillanatában ott volt a lehetőség, Marcus Rashford 18 méterről, tökéletes helyről rúghatott szabadrúgást, de a labda felülről érintette csak a hálót.

Az élő tudósítás

Az egyik ágon már kialakult az elődöntő, a horvátok és az argentin játszanak majd december 13-án, kedden. Azt is tudjuk, hogy másnap a marokkóiak léphetnek pályára – de ki ellen? Vagy a franciák, vagy az angolok ellen. Korábban még egyik csapat sem tudott két egymást követő vb-n az elődöntőbe jutni. Most, miként egy napja a horvátoknak, ez sikerül.

A francia válogatott kezdő tizenegye: Lloris – Koundé, Varane, Upamecano, T. Hernández – Tchouaméni, Rabiot – Dembélé, Griezmann, Mbappé – Giroud. Az angoloké: Pickford – Walker, Stones, Maguire, Shaw – Henderson, Rice, Bellingham – Saka, Kane, Foden.

Giroud-é volt az első helyzet, Pickford védett.

A 16. percben Upamecano erőszakosan labdát szerzett, abból indult az akció, Mbappé Griezmann-nak tette, majd némi passzolgatás után Tchouaménihez került, aki a lábak között, 20 méterről, a jobb alsó sarokba küldte a labdát, 1-0 a franciáknak.

A 20. percben Saka szabadrúgást harcolt ki, 19 méterre a francia kaputól. Luke Shaw lőtte, Hugo Lloris ölre fogta.

A félidő közepén Kane került helyzetbe és túl közel a kapushoz, klubtársa, Hugo Llrosi szépen védett. A 25. percben másfél percen át nézte a VAR, hogy Kane-nel szemben szabálytalankodott-e Upamecano a tizenhatos vonalán (vagy már belül), de nem kaptak tizenegyest az angolok.

Harry Kane veszélyes, lövése megpattant egy védőn, Llorisnak nagyot kellett védenie.

Túlvagyunk félórán, az angolok többet birtokolják a labdát, de a franciák vezetnek.

Nem sokat változott a játék képe, a félidő utolsó harmadában azonban az angolok nem tudtak helyzetet kialakítani. Az első félidő 50 percig tartott.

Dembélé sárga lapja volt a második játékrésznek az első, Jude Bellingham lövése pedig a második eseménye. Utóbbit Hugo Lloris nagy bravúrral védte.

Aztán az 54. percben Tchouaméni felslegesen buktatta Sakát a a tizenhatoson belül. A jó okkal megítélt büntetőt Harry Kane értékesítette, megszerezve 53. gólját az angol válogatottban. Utolérte az örökrangsor élén Wayne Rooney-t.

A franciák azonnal rákapcsoltak, Rabiot lövését védte Pickford, majd Mbappé meghúzta a szélét, de Dembélé nem tudta befejezni az akciót.

Utána ismét kiegyenlítetté vált a játék, az angolok is támadtak. A 70. percben Maguire fejelt kapura, a labda kívülről súrolta a kapufát. Veszélyesebbek a támadásaik.

Ellenben a 76. percben meg Pickford védte Giroud kilencméteres lövését.

Ám egy perccel később már tehetetlen volt: Griezmann tökéletes beadásánál Giroud megelőzte Maguire-t, a hálóba fejelt. 2-1 a franciáknak.

AL KHOR, QATAR - DECEMBER 10: Olivier Giroud of France scores the team's second goal past Harry Maguire and Jordan Pickford of England during the FIFA World Cup Qatar 2022 quarter final match between England and France at Al Bayt Stadium on December 10, 2022 in Al Khor, Qatar. (Photo by Matthias Hangst/Getty Images)
Olivier Giroud gólja (Fotó: Matthias Hangst/Getty Images)

Nem sokáig örülhettek a franciák, mert Théo Hernandez, eléggé feleslegesen, fellökte a tizenhatoson belül az egy perccel korábban beállt Mason Mountot. A VAR-ozás jött az újabb büntető, újra Harry Kane állt a labda mögé. De nagyon tartott Lloristól, s az égbe lőtt.

A játékvezető nyolcperces hosszabbítást rendelt, az angolok nagy erőfeszítéseket tettek. Ám a pewrcek lefutottak, a világbajnok franciák jutottak be az elődöntőbe, ők játszhatnak majd szerdán a marokkóiakkal.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Forgalmi dugóba került az építőipar

Forgalmi dugóba került az építőipar

A 2022-es háborús és inflációs válság után nem egészen 2 évvel tulajdonképpen adottak a feltételek ahhoz, hogy a magyar építőipar és azon belül a lakásépítések lendületet kapjanak. Mégsem ez történik, az ágazati szereplők és szakértők szerint 2024-ban és még 2025-ben is kevesebb lakás készül el Magyarországon, mint 2023-ban, pedig az sem volt már egy jó év. Kicsit több mint egy évnyi válságtünet tehát bő 3 éves szakadékot hagy maga után. A gyors lassulás, lassú gyorsulás problémája ismert jelenség az autópálya-üzemeltetésben, a következménye bosszantó torlódás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×