eur:
393.09
usd:
366.48
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Szocsi, 2018. június 15.A portugál Cristiano Ronaldo büntetőből rúg gólt az oroszországi labdarúgó-világbajnokság B csoportjának első fordulójában játszott Portugália - Spanyolország mérkőzésen a Fist Olimpiai Stadionban, Szocsiban 2018. június 15-én. (MTI/EPA/Friedemann Vogel)
Nyitókép: Friedemann Vogel

A spanyolok vakon bíznak egymásban, a portugálok meg Ronaldóban

Az első csoportkör talán legjobb meccsét Spanyolország és Portugália vívta a labdarúgó-világbajnokságon. Most mindketten könnyebb ellenféllel folytatják: a portugálok Marokkó ellen bizonyíthatják, hogy nem csak Cristiano Ronaldóból áll a csapatuk, a spanyoloknál pedig David De Gea kapus Irán ellen mutathatja meg, nem csak potya gólokra képes.

Iker Casillas, a spanyol válogatott korábbi világ- és Európa-bajnok kapusa megvédte utódát, David De Geát, aki kétségtelenül hibázott a portugálok ellen Cristiano Ronaldo második góljánál – de ettől még a világ egyik legjobb kapusa.

„Attól még, hogy hibázott, nem kell a hurrikán elé vetni. Cristiano tiszta helyzetből, ráadásul a bal lábával lőhetett, talán kicsit meg is pattant a labda. Van ilyen. A szabadrúgást egyenesen lehetetlen lett volna hárítani, tökéletes lövés volt” - mondta Casillas az utódjáról. A spanyol sajtó bírálta a Manchester United kapusát a 3-3 után, de a játékosok és Fernando Hierro szövetségi kapitány véleménye is az volt, nincs szükség váltásra,

marad De Gea az első számú kapus.

Így aztán az összeállításban két mezőnyjátékos-poszton maradt kérdőjel: Kokét valószínűleg Thiago Alcántara váltja, míg Hierro jelezte, hogy Daniel Carvajal felépült, így minden bizonnyal elfoglalja a jobbhátvéd posztját. Ez egyben azt is jelenti, hogy a fantasztikus gólt szerző (igaz, a mérkőzés elején Cristiano Ronaldóval szemben egy tizenegyest összehozó) Nacho kimarad.

Érdekes véleményt fogalmazott meg a korábban a Barcelonában is futballozó egykori holland világklasszis, Frank de Boer a londoni Independentben arról, hogy mennyire hátráltatja majd a spanyolokat a torna előtti kapitányváltás. Azt írta,

Fernando Hierro játékosként is „uralkodó” volt a pályán, valószínűleg kapitányként is az lesz,

de ez még egy mecs alapján nem derült ki. De talán nincs is rá szükség, mert a válogatottnak nem igazán hiányzik Julen Lopetegui. De Boer az 1998-as holland válogatotthoz hasonlította a mostani spanyolt, amelyben a kulcsjátékosok érett, tapasztalt, összeszokott futballisták, maguktól is tudják, mit kell csinálni. Szerinte nem játszottak nagyon jól a portugálok ellen, de rosszul sem, a döntetlen nem számított rossz kezdésnek.

De Boeréhoz hasonló véleményen volt Andrés Iniesta, aki Kazanyban, a mérkőzés előtt arról beszélt, hogy egységes, tapasztalt csapatuk van, amelynek tagjai vakon bíznak egymásban. Szerinte Carlos Queiroz iráni válogatottja ellen szinte döntőt játszanak majd, ha nyernek, jó helyzetbe kerülnek, kezdhetnek előre nézni.

Az ázsiai válogatott portugál edzője szerint nekik nincsenek szupersztárjaik (az ő megfogalmazásában supermanek), mint a spanyoloknak, de ettől még nagyszerű dolgokra lehetnek képesek. Queiroz korában dolgozott a Real Madridnál is, de a mostani spanyol kerettagok közül senki sem volt a játékosa.

A portugálok a marokkóiakkal játszanak. Manuel Da Costa, az afrikai válogatott játékosa korábban a portugál korosztályos válogatottban szerepelt, tekintettel arra, hogy az édesapja portugál. Ám édesanyja marokkói, s 2014-ben úgy döntött, hogy az Atlasz oroszlánjainak mezében játszik az A-válogatottban.

A riválisnál Cristiano Ronaldo mesterhármassal kezdte a tornát, újabb rekordokat döntött meg, vagy állított be, de Fernando Santos szövetségi kapitány igyekezett hangsúlyozni, hogy a válogatott nem egyedül a Real Madrid csillagából áll, a többiek is nagyszerű játékosok.

„A labdarúgás nem egyéni sportág, hanem csapatjáték. A miénk sem kizárólag Cristiano Ronaldóból áll”

– felelte, amikor azt kérdezték tőle, elképzelhetőnek tartja-e, hogy CR7 gólcsúcsot dönt a világbajnokságon. Azt is mondta: „Remélem, Ronaldo ismét jól fog játszani, s legyőzzük Marokkót, de egyetlen játékos nem tud meccset nyerni.” (De döntetlent még a spanyolok ellen is ki tud harcolni, tehetnénk hozzá, ha vitatkoznánk Santosszal.) A kapitány egyébként magyarázatot adott Cristiano Ronaldo furának vélt gólörömére. A csatár az állához érintette a kezét, úgy ünnepelt. „Ez egy portugál szokás – mondta Fernando Santos. – Akkor szoktuk csinálni, ha valamivel elégedettek vagyunk.”

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×