eur:
393.83
usd:
368.04
bux:
65862.51
2024. április 23. kedd Béla
Moszkva, 2017. szeptember 9.Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA elnöke (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök a labdarúgó-világbajnokságok győztesének járó trófeával a 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokság nyitóünnepségének és nyitómérkőzésének, valamint döntőjének otthont adó moszkvai Luzsnyiki Stadionban 2017. szeptember 9-én. A zürichi FIFA-múzeumban őrzött kupa 123 nap alatt összesen 26 ezer kilométert megtéve 24 orosz városban, illetve a világ ötven országában lesz látható. (MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)
Nyitókép: Szergej Ilnyickij

Húszmillió dollárt ér a vb-trófea

A csütörtökön kezdődő oroszországi labdarúgó-világbajnokság résztvevői egy 36,8 centiméter magas, 6142 gramm súlyú serlegért csatáznak.

A becslések szerint 20 millió dollár értékű kupát 18 karátos aranyból 1971-ben egy olasz szobrász, Silvio Gazzaniga készítette. Először Franz Beckenbauer emelhette magasba az 1974-ben világbajnok német válogatott csapatkapitányaként.

A trófeát kizárólag a nyitómérkőzésen és a döntőben láthatják a szurkolók, a világesemények közötti időszakokban pedig a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) zürichi székházában, egy páncélszekrényben őrzik. A győztes válogatott egy bronzból készült aranyozott másolatot tarthat meg.

A valódi kupára az összes győztes nevét bevésik, 2038-ban azonban várhatóan új serlegre lesz szükség, mert addigra nem marad szabad hely az aranyérmesek számára.

A hivatalosan FIFA Világkupának nevezett trófea elődje, a Jules Rimet-kupa egy vándorserleg volt, melyet a győztes mindig négy évig birtokolhatott. Brazília az 1970-es, mexikói világbajnokságon aratott harmadik sikere után végleg megkapta a trófeát, melyet a dél-amerikai ország labdarúgó-szövetségének székházában őriztek 1983-ig. Harmincöt évvel ezelőtt ismeretlen tettesek ellopták, azóta sem került elő.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×