eur:
392.82
usd:
366.04
bux:
66839.1
2024. április 26. péntek Ervin
MADRID, SPAIN - MAY 30: Scotland manager Steve Clarke poses during the official UEFA Euro 2020 media access day on May 30, 2021 in Alicante, Spain. (Photo by Gonzalo Arroyo - UEFA/UEFA via Getty Images)
Nyitókép: Gonzalo Arroyo - UEFA

Huszonhárom éve vártak a skótok erre a napra

Eljött a skót válogatott nagy visszatérésének pillanata. Huszonhárom esztendős várakozás után játszik ismét világ- vagy Európa-bajnokságon mérkőzést. Ez volt a leghosszabb kihagyás két nagy torna között, amióta 1954-ben először vb-szereplő lett.

A csehek ellen 15.00 órakor kezdődő találkozót a világ egyik legpatinásabb, legrégebbi stadionjában, a Hampden Parkban rendezik.

A Hampden 1903-as átadásakor százezres befogadóképességével a világ legnagyobb futballarénája volt, amelyet később bővítettek, az 1937-es Anglia–Skócia találkozó 149 415 fős nézőszáma Európa-csúcs a válogatott mérkőzéseket tekintve. A legutóbb 1999-ben teljesen átalakított stadionba immár nagyjából ötvenkétezren férnek be, de a koronavírus-járvány miatti szigorú rendelkezések miatt

tizenkétezren lehetnek hétfő délután a helyszínen.

A skót csapat a torna alatt az angol határ túlsó oldalán, Middlesbrough közelében, Hurworth-on-Teesben edzőtáborozik, onnan utazott vissza a csapat Glasgow-ba.

Steve Clarke szövetségi kapitány keretéből John Fleck biztosan nem fog ma játszani, miután koronavírusos fertőzés gyanújával több edzést is kihagyott. A skótok a matematikán alapuló előrejelzések szerint a tizenhatodik legnagyobb eséllyel rendelkeznek az előzetes formák alapján a nyolcaddöntőbe jutásra. A brit sajtó úgy véli, a csehek a leggyengébb ellenfelek a csoportban (a másik kettő az angol és a horvát válogatott), tehát a remélt továbbjutáshoz elengedhetetlen lenne a győztes kezdés.

A csehek, amikor legutóbb az Egyesült Királyságban Eb-mérkőzést játszottak, a trófeáért meccseltek 1996-ban a németekkel. A mostani keretben a korábbi tornákkal ellentétben viszonylag sok a hazai klubból beválogatott játékos (tizenegy), skót klubban szereplő nincsen a névsorban, ellenben négyen angol csapat tagjai.

A várható kezdő tizenegyek

Skócia: Marshall – Hendry, Hanley, Tierney – O’Donnell, McTominay, McGregor, McGinn, Robertson – Dykes, Adams

Csehország: Vaclik – Coufal, Čelůstka, Kalas, Bořil – Souček, Král – Masopust, Darida, Jankto – Schick

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×