eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
ALLIANZ STADIUM, TURIN, ITALY - 2024/09/01: Daniele De Rossi, head coach of AS Roma, reacts during the Serie A football match between Juventus FC and AS Roma. The match ended 0-0 tie. (Photo by Nicolò Campo/LightRocket via Getty Images)
Nyitókép: Nicolò Campo/LightRocket via Getty Images

Az ügyvezetőnő belebukott a világbajnok kirúgásába, a főnök meg közben megvett egy Premier League-klubot

Nincs ma klub az európai elitben, amelynek kuszábbak a mindennapjai, mint az AS Romának. A Farkasoknál történtek azt is mutatják, hogy a külföldi tulajdonos számára nem létezik a klublegenda fogalma, ellenben a szurkolók egy részének az, hogyha valakinek sárga és vörös vér csörgedezik az ereiben, az fontosabb a pillanatnyi eredménytelenségnél.

Rébuszok helyett nézzük a tényeket: a múlt héten az AS Roma amerikai tulajdonosai, a Friedkin család, illetve az annak a nevét viselő csoport, beleértve az ügyvezetőnőt a görög Lina Szulukut (az olasz sajtóban használt írásmód szerint Souloukout) menesztette a csapat vezetőedzőjét, a klublegenda Daniele de Rossit.

Az ezzel kapcsolatos közlemény meglehetősen semmitmondó (általános…) volt, nagyjából az szerepelt benne, hogy a csapat érdekében hozta meg a döntést a klub (miért, van olyan döntés, amelyet nem annak érdekében hoz meg?), hogy visszatérjen már a szezon legelején a kívánt útra. Magyarul, hogy ne veszítsen több pontot nála gyengébb, vagy hasonló képességű riválisok ellen.

Az AS Roma az első négy fordulóban nyeretlen maradt, három – közte a Juventus ellen elért – döntetlennel és egy hazai vereséggel állt. Tulajdonképpen csak ez utóbbi, az Empoli elleni római 1-2 számított kudarcnak. A klub vezetői természetesen megköszönték Daniele de Rossi munkáját, de nem úgy, ahogyan használni szoktuk egy menesztett edző esetében, hanem egy közhelycunamival: Daniele mindig itthon lesz ebben a klubban, nagyon köszönjük az eddigi, szenvedéllyel és odaadással végzett munkáját, a legjobbakat kívánjuk neki a jövőre, satöbbi.

Arról nem szólt a közlemény, hogy a 41 éves, játékosként 22 évet a Románál töltő, 1997 és 2019 között a Farkasok mezében 616 mérkőzést teljesítő világbajnok klubikon miért nem kapta meg a legcsekélyebb bizalmat és türelmet. Egy kis időt, hogy összerakja az alapos változásokon átesett keretet, amelybe érkezett ugyan a Gironától a spanyol élvonal legutóbbi gólkirálya, Artyom Dovbik, valamint a veterán és világbajnok német védő, Mats Hummels, de olyan játékosokat veszített el az előző tavaszhoz képest, mint a Szaúd-Arábia igazolt Chris Smalling, a már a Napolinál játszik Romelu Lukaku, az AC Milant erősítő Tammy Abraham, vagy Andrea Belotti, Ruí Patrício és Leonardo Spinazzola.

A januárban José Mourinho menesztése után a csapatot átvevő De Rossi végül a kilencedik helyről az hatodikra masírozott előre a tabellán, bejutott az Európa-liga elődöntőjébe, ahol csak az idény egyik legjobb csapata, a Bayer Leverkusen ellen búcsúzott. A gárda különösen a tavasz első felébenjátszott eredményesen, a Serie A-ban az új edző első 11 mérkőzésén 26 pontot gyűjtött.

A történet idáig szimplának, másképpen fogalmazva (sajnos) szokványosnak is tűnhet, a klub döntéshozói (nem derült ki: szakmai vagy emberi okokból) nem akarták De Rossival folytatni a szezont, s ezért menesztették a szurkolók közt nagyon népszerű exfutballistát, akinek a népszerűségével egyedül Francesco Totti vetélkedhet az egykori játékosok közül.

Ám a sztori több váratlan fordulatot vett. Már a hétvégi bajnoki mérkőzés előtt lemondott Lina Souloukou, aki a hírek szerint leginkább szorgalmazta Daniele de Rossi távozását. Nem nevesítette különösebben, miért döntött így, az olasz sajtó szerint halálos fenyegetéseket is kapott, egyszerűen belebukott a döntésébe.

Ami, az ő szempontjából, nem is biztos, hogy rossz volt – ellenpróba nincsen, soha nem tudjuk meg, milyen eredményt ért volna el az immár csak volt edző az első négy fordulóban tíz pontot szerző Udinese ellen. Az új edző, a horvát, ám immár vagy két évtizede a calcio világában élő Ivan Jurić mindenesetre 3-0-ra nyert. Jurić egyébként nagyon tisztességesen azt mondta, a játékosok csalódottak voltak Daniele de Rossi elküldése miatt.

S hogy legyen még egy csavar a történetben: kérdés, hogy a jövőben mekkora figyelemmel követi majd a Friedkin família az AS Románál történteket. Ugyanis, bár a nyáron még nem járt sikerrel az erre irányuló kísérlet, hétfőn sikerült többségi tulajdont szerezni a Premier League-ben szereplő Everton FC-ben.

Az ezzel kapcsolatos kérdésre adott válasz úgy szól: ettől még nincs napirenden az AS Roma eladása, de a családfő, Dan ezentúl inkább az Everton ügyeit viszi, s a fia, Ryan foglalkozik a Farkasokkal.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×