eur:
393.26
usd:
362.81
bux:
73164.07
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga
Young female competitive swimmers racing in outdoor pool overhead view
Nyitókép: Thomas Barwick/Getty Images

Bíróság: semmi keresnivalója a transznemű úszónak Párizsban

A Nemzetközi Úszószövetség döntését támadta Lia Thomas, de a Sportdöntőbíróság nem neki adott igazat, így elbúcsúzhat az ötkarikás játékoktól.

A vizes sportokat tömörítő Nemzetközi Úszószövetség (FINA) 2022-ben 71 százalékos többséggel szavazta meg, hogy transznemű versenyzők ne indulhassanak női szakágakban - írja a BBC híradása nyomán a 444.hu.

Mint írják, a döntés gyakorlatilag lehetetlenné tette a transznemű sportolók indulását a női versenyszámokban, ugyanis a szabály kimondja:

akinél 12 éves korban beindult a férfi hormonok termelődése, a későbbiekben kizárólag a fériak mezőnyében indulhat, függetlenül az aktuális nemi identitásától és tesztoszteronszintjétől.

A javaslattal a FINA többek közt olyan sportolók feltűnése miatt állt elő, mint például az amerikai Nemzeti Egyetemi Atlétikai Szövetség versenyein induló Lia Thomas. Az úszó a Nemzetközi Sportdöntőbíróságon (CAS) támadta meg a döntést, és igyekezett hatályon kívül helyeztetni azt.

A CAS először megvizsgálta, hogy Lia Thomas egyáltalán jogosult-e arra, hogy megtámadja a döntést, ám arra jutottak, hogy nem, ugyanis a sportoló nem tagja a US Swimming-nek (a versenyúszás nemzeti irányító testülete az Egyesült Államokban), ennélfogva arra sem jogosult, hogy részt vegyen a Nemzetközi Úszószövetség versenyein, és így a szabályok „nem érintik eléggé" ahhoz, hogy megtámadhassa azokat.

Lia Thomas, aki többek közt azzal érvelt a Nemzetközi Úszószövetség tilalma ellen, hogy az ellentétes az Olimpiai Chartával, így már biztosan nem lehet ott a párizsi olimpián. A Nemzetközi Úszószövetség méltatta a döntést, mondván: "nagy előrelépés a női sport védelmére tett erőfeszítéseinkben".

Címlapról ajánljuk
Íme a legnépszerűbb szakok - kihirdették a felsőoktatási ponthatárokat

Íme a legnépszerűbb szakok - kihirdették a felsőoktatási ponthatárokat

Nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat szerda este, ezzel eldőlt, hogy az általános eljárásban hányan kerülnek be egyetemre, főiskolára. A központi ponthatárváró rendezvény Debrecenben volt, de Budapesten és számos más nagyvárosban is szerveztek hasonló Pont Ott Partit.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.25. csütörtök, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×