eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 15. szombat Jolán, Vid
DUBLIN, IRELAND - MAY 22: Ademola Lookman of Atalanta celebrates after he scores his teams opening goal during the UEFA Europa League 2023/24 final match between Atalanta BC and Bayer 04 Leverkusen at Dublin Arena on May 22, 2024 in Dublin, Ireland. (Photo by Ian MacNicol/Getty Images)
Nyitókép: Ian MacNicol/Getty Images

Ademola Lookman egymaga megnyerte az Atalantának az Európa-ligát

Az Angliában született és felnőtt, nigériai Ademola Lookman mesterhármasával az Atalanta 3-0-ra nyerte az Európa-liga 2024-es döntőjét Dublinban.

(A mérkőzést élőben tudósítottuk, ezt alább visszaolvashatja.)

A bergamói együttes története első nemzetközi kupafináléján Ademola Lookman duplájával már a szünetig kétgólos előnyre tett szert. A nigériai támadó aztán a 75. percben harmadik találatával végleg eldöntötte az összecsapást, egyúttal történelmet írt, mert amióta egymeccses az UEFA Kupa és az Európa-liga fináléja, elsőként ő ért el mesterhármast.

Az 1988-ban UEFA Kupa-győztes német csapat rekordot jelentő 51 veretlenül megvívott mérkőzés után kapott ki, így a 2002-es Bajnokok Ligája-döntő után a második fináléját bukta el a nemzetközi színtéren.

Az Atalantának mostanáig egyetlen trófeája volt, az 1963-as Olasz Kupa-diadal.

Az élő tudósítás

Az olasz csapat összeállításában némi meglepetés a Németországban felnőtt, a Ruhr-vidéken nevelkedett Sead Kolašinac szerepeltetése. A kiválasztott tizenegy: Musso – Djimsiti, Hien, Kolašinac – Zappacosta, T. Koopmeiners, Ederson, Ruggeri, De Ketelaere, Lookman – Scamacca.

A németeknél Xabi Alonso a fiatalabb kapus, Matěj Kovář mellett döntött, a csapatkapitány, Lukáš Hrádecký kárára. A névsor: Kovar - Tapsoba, Tah, Hincapie - Stanisic, Palacios, G. Xhaka, Grimaldo, Wirtz - Frimpong, Adli. A cseh Kovář honfitársa, a késői gólok nagy mestere, Patrick Schick a kispadon ülve vár a bevetésre.

Az Atalanta kezdett aktívabban, mégis meglepetést keltett, hogy a 12. percben előnybe került. Jobb oldali olasz akció végén Zappacosta okosan hátrafelé, a második hullámban érkező Lookman felé passzolta a labdát, a nigériai csatár kihasználta, hogy a védő Palacios a földre huppant, s őt megelőzve a kapu jobb oldalába lőtt, 1-0.

A Bayer Leverkusen az idény során 13. alkalommal került hátrányba, az előző tizenkét alkalommal tudott fordítani, vagy legalább egyenlíteni.

Kovács István kiosztotta az első sárga lapot, Djimsiti kapta.

Az elmúlt percekben aktívabbá vált a Bayer Leverkusen.

A 26. percben növelte előnyét az Atalanta, az este eddigi sztárja, Ademola Lookman révén. Tizenhét méterről, egy csel után, nagyon pontosan lőtt a bal alsó sarokba, 2-0.

Didier Drogba, Samuel Eto'o, Mohamed Szalah, akadtak már afrikai világklasszisok európai kupadöntőkben, mégis Lookman az első a kontinensről származó csatár, aki két gólt szerzett egy UEFA-kupasorozat döntőjében.

Grimaldo, az előrehúzódott középpályás helyzetbe került a tizenhatos sarkán, a balszélső helyén, de nem tudta átemelni a labdát a kifutó Mussón.

De Ketelaere jó helyzetből lőtt, a cseh kapus vetődve védett. Esély volt a 3-0-ra.

Vége az első félidőnek, kétgólos előnyben a bergamói klub.

Gian Piero Gasperini egyébként is cserélni akart a második félidő előtt, de módosította az elképzelését, miután Kolašinac közvetlenül az újrakezdés előtt megsérült.

Tíz perc eltelt a második félidőből, a Leverkusen többet birtokolja a labdát, de az Atalanta egyetlen akciója veszélyesebb volt, mint bármelyik a németektől.

Hiába támad a Bayer Leverkusen, még helyzetig sem tud eljutni.

Mesterhármas! A 75. percben Ademola Lookman ezúttal nem jobbra, hanem balra húzta a labdát a védője mellett, s kegyetlenül bevágta a labdát a hálóba, 3-0.

Schick kapura sarkalta a labdát, de Djimsiti belelépett az útjába.

Vége a mérkőzésnek, önmagában az Atalanta győzelme is meglepetés az előzményekhez képest, de a különbség különösen az.

Megszakadt a Bayer Leverkusen veretlensége, az Atalanta nyerte az Európa-ligát.

Címlapról ajánljuk
Már félórányi vízipipázás is rendkívül káros lehet, a fogimplantátum körüli szövetet is tönkreteheti

Már félórányi vízipipázás is rendkívül káros lehet, a fogimplantátum körüli szövetet is tönkreteheti

A dohánytermékek közül a füstmentesek károsítják leginkább a fogimplantátumot – derül ki a Semmelweis Egyetem tanulmányából. Az intézmény Fogpótlástani Klinikájának docense az InfoRádióban elmondta: a dohánytermékek olyan káros anyagokat tartalmaznak, melyek a lágyszöveteknek és az alattuk lévő csontszövetnek is árthatnak, extrém esetben pedig a fogimplantátum elvesztéséhez is vezethet a dohányzás.

Marco Rossi vállalja a felelősséget a vereségért - "Hiába hívtam ki több játékost is az oldalvonalhoz"

Marco Rossi szövetségi kapitány magára vállalta a magyar labdarúgó-válogatott svájci csapattól elszenvedett 3-1-es vereségének felelősségét az Európa-bajnokság szombati napján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×