eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Budapest, 2024. február 1.Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke beszédet mond a Budapesti Diáksport Szövetség díjátadóján a Magyar Sport Házában 2024. február 1-jén. A szövetség a 2022/23-as tanév országos diákolimpiáin legeredményesebben szerepelt fővárosi iskolák diákjait, felkészítő tanáraikat, illetve a budapesti diákolimpiákon legaktívabb fővárosi általános és középiskolákat díjazta.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Balogh Gábor: új létesítményekre is szükség lehet a 2027-es öttusa-vb megrendezéséhez

Magyarországon az első öttusaversenyt 1927 áprilisában rendezték Budapesten. A 100 éves évforduló kapcsán hazánk megpályázza a 2027-es világbajnokságot – erről számolt be az InfoRádiónak a hazai szövetség elnöke, az olimpiai ezüstérmes Balogh Gábor.

Egyelőre nem száz százalék, hogy Budapest megkaphatja a rendezés jogát, de ez a talán legészszerűbb választás – mondta az InfoRádióban az olimpiai ezüstérmes Balogh Gábor, aki szerint a magyar főváros mellett szól, hogy százéves lesz a Magyar Öttusa Szövetség 2027-ben. A szövetség elnöke úgy véli, gyönyörű centenárium lenne, mert Magyarország a vb-éremtáblázat első helyezettje az aranyérmek tekintetében kilenc vb-címmel, csakúgy, mint Svédország. Emellett szerinte az is a magyar pályázat mellett szól, hogy amikor hazánk öttusa-világversenyek megrendezésére vállalkozott, mindig nagy sikert aratott.

A szövetség elnöke megjegyezte: a jövő heti, budapesti világkupán (a Ludovika Campuson keddtől vasárnapig tart a viadal) el tudják kezdeni a nemzetközi delegációval a diplomáciai egyeztetést.

Beszélt arról is, hogy az idei párizsi olimpia után a lovaglás helyett az akadálysport lesz az öttusa új szakága.

"Ennek van egy jó oldala, jól lehet vele tömegbázist növelni és egy »nézhető sportágat« kapott az öttusa, de nekünk felkészültnek kell lennünk már rögtön 2025 januárjától, hogy megfelelő lehetőségeket biztosítsunk minden klub és versenyző számára" – emelte ki. Véleménye szerint ebbe a folyamatba is beleilleszkedhet az az elképzelés, hogy a 2028 előtti olimpiai kvalifikációs világbajnokságot Budapestnek adja a nemzetközi szövetség. Megjegyezte, hogy ez a magyar versenyzőknek is egy nagyon erős löketet adhatna, és példaként említette a nagy hazai sikereket hozó 1989-es és az 1999-es világbajnokságot.

Mint mondta, a 2027-es budapesti rendezés tervéről korábban egyeztetett Schmidt Ádám sportért felelős államtitkárral, akitől egy héttel ezelőtt kapta azt a választ, hogy a kormány tudná támogatni ezt a pályázatot, elkezdhetik a megfelelő egyeztetéseket.

A fenti érveken kívül Balogh Gábor szerint azért is jó eséllyel pályáznak, mert a létesítmények is nagyjából adottak az öttusa-világbajnokság megrendezéséhez, ugyanakkor további infrastrukturális fejlesztésekre is lenne szükség.

A szövetség elnöke idén júniusban bemutatja a sportágfejlesztési stratégiát a kormánynak, amire az új szakág belépése miatt is szükség van. Balogh Gábor úgy látja, hogy a jelenlegi versenyzéshez megvannak az infrastrukturális elemek, de szeretnének egy "olyan bázist, egy öttusaközpontot, verseny- és edzésközpontot, ami egyébként akár egy világbajnokságnak is otthont adhat".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×