eur:
391.03
usd:
366.05
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

A Borussia Dortmund a BL idei meglepetéscsapata

Tizenegy év után jutott ismét a Borussia Dortmund a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjébe. Bár hátrányból kezdte az Atlético Madrid elleni negyeddöntő-visszavágót, Marcel Sabitzer vezérletével fordított.

A spanyolok 2-1-es győzelmével véget ért első találkozó után az volt az általános vélemény, hogy Diego Simeone csapata nagyobb előnyt is szerezhetett volna, a Dortmundnak szerencséje volt, hogy megúszta egygólos vereséggel.

A második találkozó teljesen más képet mutatott, a Bundesliga 1-ben a BL-indulást jelentő negyedik helyért harcoló sárga-feketék minden faktort tekintve felülmúlták az ellenfelet. Ennek ellenére nem volt sima a mérkőzés, mert bár a BVB már 2-0-ra vezetett, tehát fordított, Hummels szerencsétlen öngólja, majd Correa találata után ismét az Atlético állt továbbjutásra.

A második félidő közepén aztán a már addig is a mezőny legjobbjának számító Sabitzer beadását Füllkrug a kapuba fejelte, aztán maga az RB Leipziget, a Bayernt és a Manchester Unitedet is megjárt osztrák középpályás szerzett gólt. Az Atléticónak erre már nem akadt válasza.

A Borussia Dortmund a legutóbbi tíz hazai BL-mérkőzésén veretlen maradt, ez az alapja a mostani nagy menetelésnek. Néha a számok érdekes apróságokra hívják fel a figyelmet: 2017 óta nem szerzett négy gólt a Dortmund az egyenes kieséses szakaszban, topligás csapat ellen 2018 óta nem tudott hazai pályán egészen mostanáig négy gólt elérni. Öt és fél éve is az Atlético volt az ellenfél, Simeone, valamint Oblak, Griezmann és Koke akkor is részese volt a vereségnek. Witsel, aki kedd este az Atléticóban játszott, akkor a Dortmund mezében szerzett gólt.

Az Atlético e két példától eltekintve, ritkán kap négy gólt. De idén valahogy törékenyebb a védelme, a Gironától idegenben 4-3-ra kapott ki, a Real Madrid ellen, igaz, 120 perces mérkőzésen, 5-3-ra kapott ki Szaúd-Arábiában, a spanyol szuperkupában, s a Barcelona (bajnokság) és az Athletic Bilbao (Király-kupa) is mért rá egy-egy 3-0-s vereséget.

Az eredmény feltétlenül meglepetés, az Opta elemzőcég szerint a visszavágók előtt a Dortmundnál csak a PSG-nek volt kevesebb esélye a továbbjutásra. Az is igaz, szinte minden esztendőben, minden kiírásban akad egy „meglepetéscsapat” a BL-elődöntőbe jutottak között. Ilyen volt 2023-ban az AC Milan (de talán az Inter is…), 2022-ben a Villarreal, 2021-ben a nem sokkal korábban menedzsert (edzőt) váltó Chelsea, 2020-ban a Lyon és az RB Leipzig.

Most, 2024-ben pedig a Borussia Dortmund.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Régiós bajnok a forint

Régiós bajnok a forint

A hétfő délutáni erősödés óta tesztel a forint egy fontos technikai vonalat, amely ha letörik, akár a ma reggel közzétett várt feletti magyar GDP-adat hatására, akkor további tér nyílik meg a forint számára. Délelőtt sokáig nem talált erőre a forint, de aztán elindult az erősödés. A hónapban egyelőre a legnagyobb zárkózást a forint mutatta be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 30. 18:49
×
×
×
×