eur:
396.46
usd:
368.98
bux:
69661.21
2024. június 20. csütörtök Rafael
A ferencvárosi Béatrice Edwige a női kézilabda női Bajnokok Ligája A csoportjában, a 3. fordulóban játszott FTC-Rail Cargo Hungaria és a francia Brest Bretagne mérkőzésen az Érd Arénában 2022. szeptember 24-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Félreértés? Rasszista inzultus érte a zöld–fehérek beállóját Bukarestben

Az elmúlt idényben döntős FTC-Rail Cargo Hungaria a továbbjutás szempontjából kulcsfontosságú találkozón 23–20-ra nyert vasárnap Rapid Bucuresti vendégeként a női kézilabda Bajnokok Ligája csoportkörében. A találkozót rasszista botrány övezte.

A ferencvárosi győzelemmel záródó találkozót követően a vendégek beállója, Béatrice Edwige sírva fakadt a pályán az őt ért rasszista megnyilvánulások miatt. Az olimpiai aranyérmes, világbajnok és Európa-bajnok kézilabdázót társait próbálták nyugtatni – számolt be a nemzetisport.hu.

„A meccs után odamentem és megkérdeztem, mi a baja. Azt mondta, nem volt semmi, és úgy tett, mintha semmi sem történt volna. Semmi bajom a Rapid-drukkerekkel, mert csak egy egyénről van szó, egy buta emberről. Sem a kézilabda, sem én nem érdemlem meg ezt. Remélem, hogy soha többet nem teheti be a lábát a csarnokba. Nem érdemli meg, hogy Rapid-szurkolónak nevezze magát” – idézi a lap a francia játékost, aki a találkozót követően nyilatkozott a sajtónak.

Edwige azt nehezményezte, hogy

egy román szurkoló folyamatosan az arcára mutatott, amit ő úgy értelmezett, hogy a bőrszínére utal.

Elmondta, hogy a meccs alatt figyelmen kívül hagyta a rasszista támadásokat, de a végén kitörtek belőle az érzelmei.

A mérkőzést követően a Ferencváros közleményt adott ki, melyben elítélik a kirekesztés minden formáját és kiállnak játékosuk mellett.

„Az FTC minden rendelkezésére álló eszközzel és módon több mint egy évtizede folyamatosan küzd a kirekesztés minden formája ellen, ezért klubunk most kiáll sportolója mellett, elítéli a kirekesztés eme formáját, valamint megteszi a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy hasonló atrocitás ne történhessen meg a jövőben.”

Reagált a Rapid Bucuresti is: a meccs után Rares Fortuneanu technikai igazgató személyesen beszélt Edwige-zsel, hogy megértse, mi történt, hazai oldalról a játék közben ugyanis nem tapasztaltak semmit sem” – olvasható a Rapid közösségi oldalán, amely kiemeli: miután a beálló elmagyarázta Fortuneanunak a problémát, a sportvezető úgy reagált, hogy a drukkerek cselekedete egyáltalán nem rasszista gesztus volt, a helyi kultúrában más jelentése van, ezt pedig Fortuneanu ki is fejtette Edwige-nek.

„Drukkereink az elmúlt két szezon összes mérkőzésén kifogásolhatatlan magatartást tanúsítottak. Klubunk a történtek ismeretében alaptalannak tartja a rasszizmus vádjait.”

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.20. csütörtök, 18:00
Demkó Attila
a Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×