eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Elhunyt az angol futball egyik legnagyobb legendája

Életének 87. évében elhunyt Sir Bobby Charlton, az 1966-os világbajnok angol válogatott kulcsembere, aranylabdás, a Manchester United történetének egyik leghíresebb játékosa.

Robert Charlton 1937. október 11-én született Ashingtonban. Az East Northumberland Schoolsból került 1953-ban a Manchester Unitedbe, ahonnan húsz évvel később távozott. A „vörös ördögökkel” angol bajnok (1957, 1965, 1967), FA-kupa-győztes (1963) és BEK-győztes (1968) lett.

Az angol válogatottban (1958–1970) 106 meccsen 49 gólt szerzett, búcsújakor rekordernek számított a szereplési számokat tekintve. Negyvenkilenc góljánál csupán Wayne Rooney és Harry Kane lőtt többet. Eb-bronzérmes volt 1968-ban. 1966-ban Aranylabdával tüntették ki.

Húszévesen, alig négy hónappal a müncheni repülőgép-szerencsétlenség után, már tagja volt az 1958-as, svédországi világbajnokságra benevezett angol keretnek, de nem kapott játéklehetőséget. 1962-ben, Chilében ellenben már kulcsember volt, játszott a magyarok ellen 2:1-re elveszített mérkőzésen is. Legjobb mérkőzése a dél-amerikai tornán a csoport második helyéről, s így a magyarok mögötti továbbjutó helyről döntő, argentinok elleni volt, amelyen gólt is szerzett. A négyesből még továbbmentek az angolok, de aztán a negyeddöntőben kikaptak a braziloktól.

1966-ban, a hazai rendezésű tornán már Bobby Charlton volt a csapat legjobbja, nem érdemtelenül kapta meg az esztendő végén az aranylabdát is. A csoportmeccsek során az uruguayiak elleni döntetlen után a mexikóiak ellen gólt lőtt, a korábbi csatárszerepből sokkal inkább a középpályára visszahúzódva. Az angolok a franciák ellen zárták a csoportmérkőzéseket, majd – ahogyan Chilében is – egy dél-amerikai válogatottal játszottak a negyeddöntőben. Az argentin Rattín kiállítása, illetve a később diplomáciai szintig jutó botrányok miatt örökre emlékezetes találkozón a házigazda válogatott 1:0-ra nyert. Bobby Charlton sem maradt ki a csetepatékból, ezen a mérkőzésen kapta válogatottbeli karrierje egyetlen figyelmeztetését.

Az elődöntőbeli, a portugálok elleni találkozóra viszont élete legjobb válogatott mérkőzéseként emlékszik. Megnyerte a torna másik nagy csillagával, Eusébióval vívott különmeccset, két góljával döntő szerepet vállalt abban, hogy Anglia világbajnoki döntőt játszhatott a Wembley-ben. A fináléban nagy csatát vívott őrzőjével, Franz Beckenbauerrel, de nem ő, hanem a mesterhármasig jutó Geoff Hurst volt a finálé hőse.

Mindössze két olyan testvérpár akad a labdarúgó-világbajnokságok történetében, aki aranyérmes lett. Az 1954-es német válogatottban Fritz és Ottmar Walter, az 1966-os angolban pedig Bobby és Jackie Charlton. Közülük a legfiatalabb szerepelt a legtöbb tornán: Bobby Charlton 1958-ban nem játszó tartalék volt, majd Chilében, Angliában és Mexikóban pályára lépett a „háromoroszlánosok” mind a 14 mérkőzésén.

Bobby Charlton 1970-ben a románok, a brazilok, a csehszlovákok és a nyugatnémetek ellen is játszott. A negyeddöntőben az 1966-os döntő „visszavágóján” nagy része volt abban, hogy az angolok kétgólos előnybe kerültek a nyugatnémetekkel szemben, de aztán az 50. perctől szinte új meccs kezdődött, a nagy rivális fordított, és hosszabbításban továbbjutott. A hazafelé vezető repülőúton bejelentette Alf Ramsey-nek, hogy 32 évesen lezárja válogatottbeli karrierjét.

Maradt neki a következő évtizedre a klubfutball. Bobby Charlton 1956 és 1973 között összesen 754 meccsen viselte a „vörös ördögök” trikóját, és 247 alkalommal volt eredményes benne. Ezt a gólcsúcsát is Wayne Rooney döntötte meg, 2017 tavaszán. 1973-ban elszerződött a Preston North End együttesébe, ahol 1975-ig a játékos-edzői szerepkört töltötte be. Levezetésképpen 1976-ban az ír Waterford, 1978-ban az ausztrál Newcastle KB United, 1980-ban a Perth Azzurri és a Blacktown City csapatában vállalt néhány mérkőzést.

Sir Robert Charlton tagja a Manchester United igazgatótanácsának, Sir Matt Busby halála után a testület elnöke lett. Az utóbbi években súlyos betegségekkel, közben dementiával küzdött.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×