eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Pep Guardiola, a Manchester City vezetőedzője a sajtó képviselőinek nyilatkozik az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójában játszott Manchester City-Liverpool mérkőzés kezdete előtt a manchesteri Etihad Stadion 2023. április 1-jén.
Nyitókép: MTI/EPA/Adam Vaughan

„Szuperkupa”: a Manchester City és az Arsenal küzd a Wembley-ben

Angliában Community Shield-mérkőzésnek, azaz az idényt indító „szuperkupa”-meccsnek lennie kell. Még azokban a ritka esetekben, amikor nem tud az előző szezon bajnoka és FA-kupa-győztese találkozni, mivel az ugyanaz a csapat. Így van ez 2023-ban is, amikor a tavasszal a Premier League-et és az FA-kupát (meg a Bajnokok Ligáját is) megnyerő Manchester City az Arsenallal játszik a Wembley-ben. A bajnoki másodikkal.

Az „Ágyúsok” a 2022–2023-as idény nagy részében okkal reménykedtek abban, hogy „alanyi jogon” részesei lehetnek ennek a mérkőzésnek, és hosszú-hosszú várakozás után megnyerik a Premiershipet. Ám hiába vezettek 248 napon keresztül, a hajrában a City jobb volt, a második helyre szorultak. A londoni klub vezetői mindent megtesznek azért, hogy idén változzon a két csapat között a sorrend, óriási összegért erősítettek.

Konkrétan:

2023 nyarán a világ összes klubja közül eddig kettő lépte át költésben a 200 millió eurós határt.

A Chelsea (207 millió), amely még így is pozitívumban van a rengeteg eladás (253,9 millió) miatt, és a lista élén álló Arsenal, amely eddig hiszen még nem ért véget az átigazolási időszak, 231,6 millió euróért vett játékosokat, a kiadás mínusz bevétel rovatban 205,9 millió eurós veszteség áll.

Mikel Arteta csapata megszerezte, éppen a Chelsea-től, Kai Havertzet (75 millió euró), az angol rekorderré előlépő Declan Rice (115 millió euró) érkezett a West Hamtől és új fiú még Jurrien Timber (40 millió euró) az Ajaxból. Mind a hárman az alapcsapat tagjai lehetnek az új idényben.

A nyári amerikai felkészülési mérkőzéseknek nem feltétlenül érdemes nagy jelentőséget tulajdonítani, mindenesetre tény, hogy az Arsenal 5-0-ra megvert egy MLS-válogatottat, aztán 2-0-ra kikapott a Manchester Unitedtől, viszont a végén 5-3-ra megverte a Barcelonát. Londonban, az Emirates Cupon, szerdán, 1-1 után tizenegyesekkel verte az AS Monacót.

A Manchester City számára nagy kérdés, megismételhető-e, sőt, felülmúlható-e az előző szezon.

A csapat kerete kevesebbet változott a korábbi idényekhez képest, eddig két fontos érkező van. Az egyik a Real Madridot is megjárt horvát világbajnoki ezüstérmes, a Chelsea-től vett Mateo Kovacic, akinek vélhetően Ilkay Gündogan pótlása lesz a feladata. A másik a 90 millió euróért a héten megvett, ugyancsak horvát Josko Gvardiol, aki eddig Willi Orbán oldalán játszott az RB Leipzigben. (Nem mellékesen: a lipcsei csapat Gvardiol, Szoboszlai Dominik és Christopher Nkunku eladásával 230 millió euróért értékesített játékosokat a Premier League-ben.)

Gvardiol aligha játszik még vasárnap délután. Pep Guardiola, a csapat katalán menedzsere szerint a City nincs még formában, a BL-döntő miatt két héttel később zárta az előző idényt, mint az Arsenal, viszont két héttel később is kezdte el az újat. A gárda a Távol-Keleten járt az angol kluboknál szokásos, nyári marketingtúrán, Japánban 5-3-ra megverte a Jokohama Marinost, 2-1-re pedig a Bayern Münchent. Az országváltás nem tett jót, ugyanis Szöulban 2-1-re kikapott az Atlético Madridtól.

A mérkőzés magyar idő szerint 17 órakor kezdődik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 09:32
×
×
×
×