eur:
389.01
usd:
359.45
bux:
66263.18
2024. február 25. vasárnap Mátyás
Az ukrán Olga Harlan az orosz Anna Szmirnova ellen vívott asszója után a milánói vívó-világbajnokság női kard versenyében 2023. július 27-én.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Botrány a vívó világbajnokságon az ukrán-orosz asszó után

Jelentős érdeklődést kiváltó, a programot hosszú időre megakasztó ukrán-orosz párharcra is sor került a női kardozók egyéni versenyében a milánói olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokságon.

Az egyéniben négyszeres világbajnok Olga Harlan kiemeltként a főtáblán kezdett, ahova a selejtezőből érkezett az orosz Anna Szmirnova. Éppen Harlan nyilatkozta - az ukrán sportvezetés döntésére hivatkozva - két és fél hete, hogy azokban a számokban nem indulnak, amelyekbe oroszok vagy fehéroroszok neveznek. A szakág egyik legjobbja ugyanakkor bennmaradt a mezőnyben, nem lépett vissza, nyilván abban bízva, hogy nem kerül orosz vívó a főtáblára. Szmirnova azonban bejutott a 64 közé, ráadásul össze is került a két vívó.

Harlan jelentős ukrán szurkolótábor előtt 15-7-re megverte ellenfelét. Az asszó végén azonban nem fogott kezet, ami pedig kötelező, és ennek elmaradása fekete lappal, azaz kizárással jár.

Kardját előretartotta, hogy a két fegyver összeérintésével történjen meg az elköszönés, pár másodpercig Szmirnovával szemben állt, aki ebben a megoldásban nem volt partner, majd levonult a pástról. Az orosz kardozó viszont nem, nem is kötött ki, mert azzal elfogadta volna az eredményt. Több versenybíró, illetve döntéshozó jelent meg a páston, hosszasan tanakodtak, de döntés nagyon sokáig nem született. Szmirnova kapott egy széket és a pást közepére ülve várt.

A versenyt lebonyolító directoire technique aztán olyan döntést hozott, hogy a szabályokhoz ragaszkodva fekete lap és kizárás jár Harlannak - számolt be róla Szetey András, a DT tagja.

Milánó, 2023. július 27.
Az orosz Anna Szmirnova az ukrán Olga Harlan ellen vívott asszója után a milánói vívó-világbajnokság női kard versenyében 2023. július 27-én.
MTI/Illyés Tibor
Milánó, 2023. július 27. Az orosz Anna Szmirnova az ukrán Olga Harlan ellen vívott asszója után a milánói vívó-világbajnokság női kard versenyében 2023. július 27-én. MTI/Illyés Tibor

Ugyanakkor itt nem állt meg az ügy, elhangzott olyan álláspont is, hogy nem szerencsés, ha kizárnak egy ukrán versenyzőt, amikor végre kiáll egy orosz ellen. Később úgy volt, hogy Harlan folytathatja a versenyt, mert a mérkőzésvezetőnek kellett volna felmutatnia a fekete lapot, ő viszont befejezettnek nyilvánította az asszót. Sokáig szerepelt is az ukrán vívó a neve a következő fordulóban, végül egy-két perccel az újabb asszója előtt a nagytáblán jelezték, hogy kizárták, így ellenfele a bolgár Joana Ilieva jutott tovább. Szetey András az MTI-nek azt mondta, a DT elnöke ragaszkodott a szabályhoz, így kizárták Harlant.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×