eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A 49. Kékszalag Erste World Nagydíj tókerülő vitorlásverseny mezőnye a rajt után Balatonfüred közelében 2017. július 6-án.
Nyitókép: Bodnár Boglárka (MTI)

Támad a vihar – elhalasztották a Kékszalag csütörtöki rajtját

Napon belül maradt, de 9-kor nem akarták elindítani a tókerülő vitorlásversenyt.

A várható kedvezőtlen időjárás miatt 9-ről 11 órára halasztották az 55. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj csütörtöki rajtját - közölték a szervezők szerda délután a verseny honlapján. A versenyvezető és a versenykoordinációs központ intézkedésének oka az, hogy

az erős szélben a rajthoz este, éjszaka és hajnalban érkező hajók biztonságos kikötése - a kikötői infrastruktúrák szűkössége miatt - nem biztosítható optimálisan.

A halasztást a versenyutasítás és a versenykiírás lehetővé teszi.

A verseny honlapján korábban közzétett előrejelzésben arról adtak tájékoztatást, hogy a Kékszalag első napján előreláthatólag erős szél alakulhat ki. Ezért minden versenyzőtől azt kérik, fokozott óvatossággal hajózzon a verseny ideje alatt és ne vállaljon felesleges kockázatot.

Az Országos Meteorológia Szolgálat Siófoki Obszervatóriumának előrejelzése szerint

  • csütörtökön egy elvonuló frontrendszer mögött megélénkülő, napközben többfelé megerősödő északnyugati szél várható.
  • A verseny kezdetén fokozatosan megélénkül az északnyugati szél, amelyet elsősorban a déli, kora délutáni órákban erős - 45-50 km/órás - széllökések kísérhetnek.
  • Délutántól mérséklődik a szél, de az élénk északias alapáramlás estig várhatóan fennmarad.
  • Eleinte erősen, majd változóan felhős lesz az ég, napközben egy-egy zápor kialakulhat. Éjszakára gyengül a szél, de az északias alapáramlás várhatóan a legtöbb helyen erősebb marad, mint a tavi cirkuláció módosító hatása - áll a honlapon közzétett előrejelzésben.

Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára a rendezvény szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: 600 körüli nevezést várnak a versenyre.

A Kékszalag Európa leghosszabb tókerülő vitorlásversenye, amelyet először 1934-ben rendeztek meg. A hajósokra a 48 órás szintidő alatt légvonalban 155 kilométeres út vár, a balatonfüredi rajt után Balatonkenese, Siófok és a tihanyi szoros érintésével haladnak, és Keszthelynél fordulva térnek vissza Balatonfüredre.

Tavaly a versenyre nevezett 516 hajóból 456 teljesítette a nagydíjat, amelyet - saját 2014-es rekordját megdöntve - 7 óra 13 perc 21 másodperces idővel a Józsa Márton vezette Raiffeisen Fifty-Fifty nyert meg.

A legtöbbször, tizenháromszor Litkey Farkas győzött a Kékszalagon.

Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×