eur:
389.54
usd:
363.92
bux:
67966.37
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Mountaineers climbing Everest
Nyitókép: Getty Images/ sansubba

A nagy Everest-üzlet: a bombabiztos csúcstámadás

Egy expedíció átlagos költsége 61 ezer dollár, de a négyszeres összegért már százszázalékos garanciát vállalnak a sikeres csúcstámadásra.

Átlagosan fejenként 61 ezer dollárba kerül egy expedíció a Mount Everest csúcsára, ez átszámítva csaknem 21 millió forint – írja a vg.hu.

Az egyes expedíciók árazása a nyújtott szolgáltatás minőségétől és exkluzivitásától függően nagy szórást mutat. A legolcsóbb mászások 30 ezer dollárról indulnak, igaz, ezekből nincs túl sok, körülbelül tucatnyi. A legjellemzőbb árszint 50–70 ezer dollár között alakul, de a 100 ezer dolláros sáv fölött is akad néhány ügynökség, amely csúcstámadásokat kínál. A jelenleg elérhető legdrágább ajánlat kis híján 220 ezer dollárról, mintegy 75 millió forintról szól.

A 220 ezer dolláros Everest Signature Expedition azt ígéri, mindössze három hét leforgása alatt feljuttatja az ügyfeleit 8848 méter magasra. A koncepció kidolgozója Lukas Furtenbach, a 40-es évei derekán járó osztrák hegymászó. A villámmászás központi eleme a hypoxiás, tehát az oxigénhiányos állapot előidézése otthoni körülmények között. Ezt jellemzően egy speciális sátorban történik, az adott hegymászó itt tölti a csúcstámadás előtti nyolc hét éjszakáit. Ezzel szoktatja hozzá a szervezetét a Mount Everest légköri viszonyaihoz.

A hypoxiás módszerrel, mesterséges oxigénnel ért fel a Mount Everestre a fiatal magyar hobbihegymászó, Price Márton Péter az idén május közepén. Suhajda Szilárd, a május végén tragikus körülmények között meghalt profi hegymászó nem használt oxigénpótlást, illetve az akklimatizációját is a hegyen hajtotta végre.

Az Everest Signature Expedition, amely két dedikált, rutinos serpával, saját hegyivezetővel, 80 négyzetméteres, fűtött alaptábori sátorszállással és az expedíció videós és képi dokumentálásávalcsábítja magához az ügyfeleket, százszázalékos csúcstámadási sikert tud felmutatni.

2023-ben 478 engedélyt adtak ki a Mount Everestre, ez jócskán meghaladja a 2021-es eddigi maximumot, akkor 408 engedély született. A támogató személyzettel együtt több mint 1200-an próbáltak meg feljutni a világ tetejére, mintegy 50 százalékuk sikerrel. Becslések szerint 600-an értek célt, 350 serpa és 250 ügyfél.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×