eur:
390.36
usd:
368.53
bux:
55356.93
2023. szeptember 26. kedd Jusztina, Pál
A magyar csapat tagjai a gyorsított korongvadász Európa-bajnokság megnyitóján, a Tatárszentgyörgyhöz tartozó Sarlóspusztán.
Nyitókép: MTI/Földi Imre

Nem tisztelik Igaly Diána emlékét – végleg bezáratják a lőterét

A Kúria döntése nyomán végleg bezár a koronavírusban elhunyt olimpiai bajnok sportlövő által üzemeltetett budaörsi lőtér.

Több mint tizenöt éven át tartó harc után megpecsételődött a két esztendeje elhunyt olimpiai arany- és bronzérmes sportlövő, Igaly Diána budaörsi lőterének sorsa. A helyi önkormányzattal folytatott másfél évtizedes küzdelmet a Kúria ítélete zárta le, az Igaly Budaörsi Koronglőtér végleg bezárja kapuit – írja a Sportal.

A lőtéret 1971-ben az 56 évesen koronavírusban elhunyt olimpiai bajnok édesapja, Igaly József alapította meg, akinek a mai napig a nevét viseli az Igaly József Lövész Klub Sportegyesület. Az athéni bajnoknő szívügye volt a létesítmény, 2005-től viszont folyamatosan harcolnia kellett érte a budaörsi önkormányzattal, amely az évek során – elsősorban a környéken élők nyugalmára hivatkozva – igyekezett bezáratni azt, majd zajrendeletek révén hétköznaponként kétszer két órára korlátozta a működését. A jogi csatározást végül az döntötte el, hogy Natura 2000-es besorolású, védett természeti területnek nyilvánították a helyet, a Kúria pedig kimondta, így nem engedélyezhető az üzemeltetés.

„Tisztában voltam vele, hogy milyen teherrel jár az, ha tovább akarok harcolni a lőtérért. Édesanyámat telefonon keresztül fenyegették, ő ennek ellenére is harcolt tovább. A szeme előtt lebegett a kitűzött célja, előttem is, folytatni akartam és akarom. Mindent megtettünk a lőtér érdekében, de sajnos ez most kevésnek bizonyult” – írta Facebook-oldalán Igaly Diána fia, Czirják Tamás.

"Ez nagy csapás a sportág számára. Egyrészt, mivel megszűnik egy újabb koronglőtér, amiből egyébként is kevés van az országban, pedig olimpiai versenyszámról van szó. Másrészt, ez egyfajta arculcsapása Igaly Diána emlékének is. Ebben a lőtérben az egész család élete munkája volt – mondta a portálnak a Magyar Sportlövők Szövetségének főtitkára, Sinka László.

Wittinghoff Tamás polgármester szerint a helyi rendőrkapitányság tíz éve szabálytalanul engedélyezte az új üzemeltetőnek, az Igaly József Lövész Klub Sportegyesületnek a működést a területen, mivel nem vette figyelembe, hogy az Natura 2000-es minősítést kapott.

Címlapról ajánljuk
Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Egy korszak ér véget a média világában a világ egyik legbefolyásosabb médiacézárja, Rupert Murdoch távozásával, ami új ajtót nyithat meg Donald Trump előtt. A jobboldali beállítottságú, ausztrál származású Murdochot a baloldalon sokan mefisztói figurának tartották. A Fox News és a News Corporation tulajdonosaként ugyanis példátlan befolyása volt a fontosabb angol nyelvű országok politikájára.

Orbán Viktor: ha így marad, beavatkozunk az üzemanyagárakba

A miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődött a parlamenti ősz. Szónoklatára az ellenzéki képviselők reagálnak, majd Orbán Viktort megilleti a viszonválasz joga. Tartson velünk az ősz első szócsatáján.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×