eur:
389.49
usd:
368.36
bux:
55838.55
2023. szeptember 30. szombat Jeromos
Yellow flag being held by saftey worker at race track. Shot with Canon 1Ds 400mm lens
Nyitókép: Hirkophoto/Getty Images

Monacói Nagydíj: váratlan szigorításról döntött az FIA

A Nemzetközi Automobil Szövetség a hétvégi Monacói Nagydíj előtt módosította a Forma–1-es sárga zászlós szabályokat.

Pénteken indul a 2023-as Forma–1-es idény hatodik fordulója, a Monacói Nagydíj, a verseny előtt pedig új szigorítást jelentett be a Nemzetközi Automobil Szövetség – írja a vezess.hu.

Az új módosítás a biztonságot hivatott növelni, a virtuális és valós biztonsági autós szakaszokba a dupla sárga zászlóval jelzett pályaszakaszok sebességkorlátozásának szigorításával. Mostanáig ilyenkor a versenyzőknek megnövelt szektoridőket kellett teljesíteniük, ám előfordult, hogy a mezőnytől lemaradt, felzárkózni igyekvő pilóták a sárga és dupla sárga zászlós szakaszokon is gyorsan haladtak, mert „belefértek” az adott szintidőbe.

Mostantól a versenyzők az autó kijelzőjén figyelmeztetést kapnak az előttük lévő dupla sárga zászlós szakaszokról, és amikor elérik azt, a kötelező szintidő lenullázódik, és az adott szakaszra érvényes tempóhoz viszonyított eltérést regisztrálja és mutatja a rendszer.

Az újítás ugyanakkor versenyzőket hátrányba hozhat, hiszenmostantól lesznek olyanok, akik többször futhatnak bele a dupla sárgás szakaszba, mint mások, azaz nő a lemaradásuk.

„Ha egy autó belefut a dupla sárgába és ott lassít, míg egy másik nem, akkor az előbbi értelemszerűen időt veszít. Ugyanakkor az FIA számára a biztonság az első, és a ha pályán bármilyen veszély van, esetleg marshalok dolgoznak, akkor a lehető legkisebbre kell csökkenteni a rizikókat” – ismerte el a szövetség elektronikáért felelős vezetője, Olivier Hulot.

Címlapról ajánljuk
A szlovákiai választás a felvidéki magyaroknak is kiemelten fontos

A szlovákiai választás a felvidéki magyaroknak is kiemelten fontos

Előrehozott parlamenti választást tartanak Szlovákiában szombaton. A voksoláson az önálló Szlovákia 1993-as létrejötte óta kilencedszer dönthetnek a választók a 150 tagú törvényhozás új összetételéről, egyúttal ez a negyedik alkalom, hogy előrehozott választásra kerül sor.

A fenntartható mezőgazdaság és az élelmiszer-biztonság a jövő fontos témái

A Planet Buapest konferenciáról, az expóról, a fenntarthatóság aktuális kérdéseiről is beszélt Áder János, Magyarország korábbi köztársasági elnöke, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány alapítója és kuratóriumi elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában, de arra is kitért, hogy tervezi-e visszatérését a napi politikába.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.10.02. hétfő, 18:00
Tárnok Balázs
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének vezetője
Fontos terveket árult el a kormány a szélerőművekről

Fontos terveket árult el a kormány a szélerőművekről

Már az ötödik javaslatot terjesztette elő a magyar kormány az Európai Bizottságnak a szélerőművek építésének szabályozásáról, és az őszre várható megállapodás után elsősorban a nyugat-magyarországi területeken tervezi engedélyezni az új kapacitások kiépítését, növelve egyúttal a magyar tulajdonosok arányát is – többek között ezeket jelezte a Planet Budapest 2023 Expo és Élményprogramon pénteken Czepek Gábor, az Energiaügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×