eur:
369.31
usd:
342.62
bux:
49342.40
2023. június 8. csütörtök Medárd
Yellow flag being held by saftey worker at race track. Shot with Canon 1Ds 400mm lens
Nyitókép: Hirkophoto/Getty Images

Monacói Nagydíj: váratlan szigorításról döntött az FIA

A Nemzetközi Automobil Szövetség a hétvégi Monacói Nagydíj előtt módosította a Forma–1-es sárga zászlós szabályokat.

Pénteken indul a 2023-as Forma–1-es idény hatodik fordulója, a Monacói Nagydíj, a verseny előtt pedig új szigorítást jelentett be a Nemzetközi Automobil Szövetség – írja a vezess.hu.

Az új módosítás a biztonságot hivatott növelni, a virtuális és valós biztonsági autós szakaszokba a dupla sárga zászlóval jelzett pályaszakaszok sebességkorlátozásának szigorításával. Mostanáig ilyenkor a versenyzőknek megnövelt szektoridőket kellett teljesíteniük, ám előfordult, hogy a mezőnytől lemaradt, felzárkózni igyekvő pilóták a sárga és dupla sárga zászlós szakaszokon is gyorsan haladtak, mert „belefértek” az adott szintidőbe.

Mostantól a versenyzők az autó kijelzőjén figyelmeztetést kapnak az előttük lévő dupla sárga zászlós szakaszokról, és amikor elérik azt, a kötelező szintidő lenullázódik, és az adott szakaszra érvényes tempóhoz viszonyított eltérést regisztrálja és mutatja a rendszer.

Az újítás ugyanakkor versenyzőket hátrányba hozhat, hiszenmostantól lesznek olyanok, akik többször futhatnak bele a dupla sárgás szakaszba, mint mások, azaz nő a lemaradásuk.

„Ha egy autó belefut a dupla sárgába és ott lassít, míg egy másik nem, akkor az előbbi értelemszerűen időt veszít. Ugyanakkor az FIA számára a biztonság az első, és a ha pályán bármilyen veszély van, esetleg marshalok dolgoznak, akkor a lehető legkisebbre kell csökkenteni a rizikókat” – ismerte el a szövetség elektronikáért felelős vezetője, Olivier Hulot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. június 8. 17:07
×
×
×
×