eur:
394.94
usd:
371.25
bux:
66345.78
2024. április 16. kedd Csongor
A győztes amerikai Bobby Finke (k), a második helyezett német Florian Wellbrock (j) és a harmadik helyezett ukrán Mihajlo Romancsuk (b) a férfi 800 méteres gyorsúszás eredményhirdetésén a vizes világbajnokságon a Duna Arénában 2022. június 21-én.
Nyitókép: Illyés Tibor

Érmet nyert az ukrán úszó, miközben apja az oroszok ellen harcol

A 25 éves Mihajlo Romancsuk bronzérmet nyert a budapesti úszó vb-n, miközben édesapja Kelet-Ukrajnában harcol.

Az ukrán úszó nem tudja, apja láthatta-e, ahogy dobogóra áll, mivel a férfi Ukrajna azon részén harcol, ahol a négy hónapja tartó invázió jelenlegi szakaszában az orosz seregek a lehető legnagyobb erőfeszítéseket teszik a területfoglalás érdekében.

"Nagyon veszélyes helyen van és a helyzet is kemény" - mondta az úszó azt követően, hogy harmadik lett a férfiak 800 méteres gyorúszásában. Romancsuk nem mer telefonon sem beszélni apjával, mivel attól fél, hogy esetleg az alapján lenyomozhatóvá válik pontos tartózkodási helye.

"Nem tud folyamatosan online lenni, mert az oroszok lenyomoznák a helyzetét. De minden reggel küld egy üzenetet, hogy minden rendben van vele" - árulta el a Euronews cikke szerint.

Fontolgatta, hogy bevonuljon

Az úszó három további távon, 1500 méteren, illetve 5 és 10 kilométeres nyílt vízi távon is elindul.

Arról is beszélt, hogy rövid ideig felmerült benne, nem is utazik el a vb-re.

"Úgy éreztem, haza kellene mennem harcolni a hazámért"

- mondta. Feleségével 10 napon át latolgatták, mitévő legyen, aztán arra jutottak, nem lenne jó ötlet fegyvert ragadnia.

"Jobb, ha folytatom, amit eddig csináltam, edzek tovább, hogy a legjobbat nyújthassam. Úszással mutathatom meg a világnak, mi a helyzet Ukrajnában" - mondja az úszó, aki tavaly egy ezüst- és egy bronzérmet szerzett az olimpián.

Németországban edzett

Szokásos edzőhelyét lerombolták a háborúban, de versenytársa, a német Florian Wellbock felajánlotta számára, hogy Németországban készüljön tovább, ott, ahol ő is teszi. Az amerikai Bobby Finke után Wellbock lett a 800 méteren a második Romancsuk előtt, aki egyszerre büszke és csalódott is a harmadik hely miatt. Elmondása szerint érem azt bizonyítja, hogy az ukránok a végsőkig küzdenek.

Az úszó vb-ról a fehérorosz és orosz versenyzőket kizárták: az ukrán úszó azt mondja, nem tudja, hogyan reagálna arra, ha ők is ott lehetnének mellettük.

Utalt Jevgenyij Rilok hátúszóra, aki egy háború melletti tüntetésen is megjelent Moszkvában.

"Talán agresszív lennék irányukban. Belül kész lennék megölni őt. Korábban jó barátok voltunk. De az korábban volt" - mondta.

Nehéz így összpontosítania

Az úszó azt is mondta, sokkal nehezebben koncentrál saját dolgára úgy, hogy ismeri a pusztítást, amelyet közben az oroszok végeznek hazájában.

"Különösen az eleje volt nehéz, amikor Németországba költöztem:t mentálisan a háborúban vagy, három-négy órát alszol, mert állandóan a híreket olvasod. Az nagyon nehéz volt, de aztán megérted, hogy csak annyit tehetsz, hogy úszol, edzel, és képviseled a hazádat. Nagyon büszke vagyok az összes ukrán emberre, csak ennyit tudok mondani.

Nagyon büszke vagyok az emberekre, a kormányra, az elnökre.

És nagyon boldog vagyok, hogy ukrán lehetek" - fogalmazott.

A képen: a győztes amerikai Bobby Finke (k), a második helyezett német Florian Wellbrock (j) és a harmadik helyezett ukrán Mihajlo Romancsuk (b) a férfi 800 méteres gyorsúszás eredményhirdetésén

Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Nincs megállás, tovább esnek a tőzsdék

Nincs megállás, tovább esnek a tőzsdék

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthatunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult. A hazai blue chipek közül az OTP teljesít a legrosszabban, a Magyar Telekom árfolyama azonban emelkedik, miután célár-emelés érkezett a részvényre. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 15:23
2024. április 16. 14:48
×
×
×
×