eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Giro d'Italia - Hindley átvette a vezetést

Az ausztrál Jai Hindley 1:25 perces előnnyel átvette az összetett első helyét a Giro d'Italia 20., utolsó előtti etapján, melyen az eddigi éllovas ecuadori Richard Carapaz az utolsó három kilométerre rogyott meg, míg az olasz Alessandro Covi 54 kilométeres szóló szökés végén diadalmaskodott.

A pénteki etapon negyedik Valter Attila 17 és fél perc lemaradással ért célba, míg a pályafutása első háromhetes körversenyét teljesítő honfitársai közül Fetter Erik több mint 34, míg Peák Barnabás közel 37 percet kapott.

Szombaton a Belluno és Marmolada közötti 167 kilométer megtétele, három nehéz emelkedő - összesen 4490 méter szintkülönbség - várt a mezőnyre. Az első kategóriás San Pellegrino-hágó (1918 méter) után a Pordoi-hágó - 2239 méteres magasságával a Cima Coppi, azaz az idei Giro legmagasabb hágója - következett, a hegyi befutó pedig a Fedaia-hágón 2057 méteres magasságban volt.

Az esős, borongós időben kezdődő etap 15 fős szökésébe ezúttal nem került magyar bringás: Fetter Erik és Peák Barnabás a Pordoi-hágó mászásának kezdésekor már nem volt az esélyesek csoportjában, Valter Attila pedig - aki sikertelenül igyekezett bekerülni az elmenésbe - a hegyen maradt le.

A szökést öt percre engedték el, a Cima Coppit az ekkor már szólóban tekerő Covi vitte el a hazai közönég bíztatása mellett, miközben az emelkedő az élbolyt és az - összetettben egy perc lemaradással harmadik Mikel Landáért dolgozó - Bahrain Victorious vezette mezőnyt is jelentősen megrostálta.

Az utolsó, 14 kilométeres mászásnak Covi két perc feletti előnnyel vágott neki korábbi szökevénytársai előtt, akik között itt bomlott fel az egyetértés, a mezőny pedig hat perccel követte őt. Az üldözők közül a szlovén Domen Novak indult meg utána, ám nem tudta utolérni az 54 kilométert szólóban szökő Covit, a 23 éves olasz bringás pályafutása legnagyobb győzelmét aratta.

Az esélyesek csoportjában a 105. Giro d'Italia utolsó hegye indította meg a mozgolódásokat, az Ineos Grenadiers vette át a vezetést és növelte a tempót a rombolás érdekében. A rózsaszín trikós, olimpiai bajnok, 2019-es Giro-győztes Carapaz és legfőbb kihívója, a két éve második Hindley maradt itt versenyben, leszakadt a harmadik helyen álló spanyol Landa is. A szökésből visszamaradó német Lennard Kämna be tudott állni rövid időre Hindleynek, ez pedig elég volt ahhoz, hogy két kilométerrel a befutó előtt Carapaz megússzon. Hindley két esztendeje azonos időről várta a záró időfutamot, és végül így kapott ki Tao Geoghegan Harttól, ezúttal viszont elképesztő hegymenetének köszönhetően másfél percet adott az eddig a Girót rossz pillanat nélkül letudó, az utolsó három kilométerre viszont meglepetésre megrogyó Carapaznak, akit Landa is visszaelőzött.

A 3445,6 kilométer össztávú viadal - amelynek első három szakaszát Magyarországon rendezték - vasárnap a 17,4 kilométer hosszú, 280 méter szintkülönbséget tartalmazó veronai időfutammal fejeződik be. Ezt az eddig három másodperces hátrányban lévő Hindley 1:25 perces előnnyel várhatja, így bár rosszabb időfutammenőnek számít a 29. születésnapját épp vasárnap ünneplő ecuadori riválisánál, kiválóak az esélyei arra, hogy az olasz körverseny történetének első ausztrál győztese legyen.

Eredmények:

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×