eur:
393.83
usd:
367.74
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Vincenzo Nibali, a Bahrain Merida olasz versenyzője, miután győzött a 106. Tour de France profi országúti kerékpáros körverseny huszadik, Albertville és Val Thorens közötti 59,5 kilométeres szakaszán 2019. július 27-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Yoan Valat

Visszavonul az elmúlt 15 év egyik legjobb országúti kerékpárosa

A 37 éves kerekes stílszerűen a Giro d'Italia ötödik szakaszát követően közölte elhatározását, ugyanis annak befutója szülővárosában, Messinában volt. A szerdai sprintet Démare nyerte.

Vincenzo Nibali, az elmúlt 15 év egyik legjobb országúti kerékpárosa szerdán bejelentette, hogy a szezon végén visszavonul.

"Évek óta erre a szakaszra vártam. Itt kezdtem el tekerni és edzeni, ezért itt akartam megerősíteni, hogy ez az utolsó Giro, amelyen részt veszek és ez az utolsó szezonom" - mondta könnyeivel küzdve Nibali, aki elárulta, hogy már az olasz körverseny budapesti rajtja előtt meghozta a döntését.

A Messinai Cápa egyike annak a hét versenyzőnek, aki mindhárom nagy körversenyt, azaz a Giro mellett a Tour de France-t és a Vuelta a Espanát is megnyerte. Rajta kívül ezt Eddy Merckx, Jacques Anquetil, Bernard Hinault, Alberto Contador, Chris Froome és Felice Gimondi mondhatja el magáról. Nibali a Girón 2013-ban és 2016-ban, a Touron 2014-ben, míg a Vueltán 2010-ben diadalmaskodott, emellett további hét alkalommal zárt dobogón a háromhetes körversenyeken.

Az Asztana jelenlegi versenyzője azonban a klasszikus egynapos viadalokon is remek eredményeket ért el: a Milánó-Sanremón 2018-ban, a lombardiai körversenyen pedig 2015-ben és 2017-ben lett első.

Nibali a mostani Girón már nem számít esélyesnek, az első, keddi hegyi szakaszon több mint két perc hátrányt szedett össze a legjobbakkal szemben az Etnán, így összetettben 4:16 perc hátránnyal a 30. helyen áll.

Démare nyerte a messinai sprintet, López maradt az élen

Valter Attila csapattársa, a francia Arnaud Démare nyerte szerdán a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny ötödik szakaszát, amelyen összetettben megtartotta éllovas pozícióját a spanyol Juan Pedro López.

A Catania és Messina közötti 174 kilométeres, a szervezők által kétcsillagos nehézségűnek ítélt etap a táv fele előtt egy második kategóriás emelkedőt, az 1125 méteres Portella Mandrazzit is magában foglalta.

Ezúttal hamar kialakult egy ötfős szökevénycsoport, de a mezőny végig kontrollálható távolságon tartotta a különbséget. A hegy meghatározó jelentősséggel bírt a végeredményt illetően, ugyanis a legjobb sprinterek közül a harmadik szakaszon a balatonfüredi hajrában győztes Mark Cavendish, illetve a szintén remek vágtázónak számító Caleb Ewan és Démare is leszakadt. Utóbbinak rengeteget segített a hegyeken remeklő Valter, hogy kezelhető, másfél percen belüli hátránnyal haladjon át a csúcson, így végül a lejtmenetben a három nagy esélyes közül a francia kerekes egyedüliként tudta utolérni a mezőnyt.

A messinai befutóban a Balatonfüreden második Démare bizonyult a leggyorsabbnak a kolumbiai Fernando Gaviria és a 2020-ban Európa-bajnok olasz Giacomo Nizzolo előtt. A győztes idei első diadalát aratta. A három magyar versenyző közül a 104. Peák Barnabás végzett legelőrébb 1:02 perces hátránnyal, de nem sokkal mögötte megérkezett Fetter Erik és Valter Attila is.

Összetettben nem történt változás az élcsoportban, mivel minden versenyző az élbollyal ért célba.

Eredmények

5. szakasz, Catania-Messina, 174 km:

1. Arnaud Démare (francia, Groupama-FDJ) 4:03:56 óra

2. Fernando Gaviria (kolumbiai, UAE) azonos idővel

3. Giacomo Nizzolo (olasz, Israel-Premier Tech) a.i.

...104. Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) 1:02 perc hátrány

...127. Fetter Erik (EOLO-Kometa) 1:13 p h.

...145. Valter Attila (Groupama-FDJ) 2:10 p h.

Az összetett élcsoportja

1. Juan Pedro López (spanyol, Trek-Segafredo) 18:21:03 óra

2. Lennard Kämna (német, BORA-hansgrohe) 39 mp hátrány

3. Rein Taaramäe (észt, Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) 58 mp h.

...64. Valter 15:37 p h.

65. Fetter 15:46 p h.

...130. Peák 30:15 p h.

Csütörtökön a Palmi és Scalea közötti 192 kilométeres táv megtétele vár a mezőnyre. A 3445,6 kilométer össztávú viadal - amelynek első három szakaszát rendezték Magyarországon - május 29-én a veronai időfutammal fejeződik be.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 06:13
×
×
×
×