eur:
389.13
usd:
361.43
bux:
68128.34
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A sznúker királyának különös élete a szexboltoktól a depresszión át a trónig

Világszerte – a televíziós közvetítéseknek vagy éppen a streameknek köszönhetően – több tízmillióan követték az elmúlt napokban a sznúker-világbajnokság mérkőzéseit. Az nyert, akire a legtöbben fogadtak előzetesen: a Rakéta, azaz a 46 éves angol Ronnie O'Sullivan.

O'Sullivan rekordokat döntött egyik „örökös” nagy ellenfele, Judd Trump 18-13-as legyőzésével. Negyvenhat évesen ő lett a legidősebb játékos, aki megnyerte a sznúker-világbajnokságot, megdöntötte Ray Reardon rekordját, aki 45 évesen szerezte meg hatodik címét. Ő maga hétfő este Sheffieldben már a hetedik világelsőségét szerezte, s ezzel beállította Stephen Hendry csúcsát. Először még 2001-ben nyert.

Angliában nőtt fel, édesanyja egyébként szicíliai származású, O'Sullivan ezért a gyerekkora egy részét Olaszországban töltötte. Szülei hajdanán néhány szexboltot vezettek a londoni Sohóban, de nem emiatt volt problémás a kamaszkora: 17 éves volt még csak, amikor édesapját gyilkosság miatt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, végül 18 év után, 2010-ben szabadult. Édesanyja is megjárta a börtönt, de „szelídebb” ügyek miatt, adócsalás miatt ítélték el. Akkoriban O’Sullivan nevelte nyolcéves kishúgát, Danielle-t.

Ötéves kora óta játszik, éppen abban az esztendőben lett profi, hogy az édesapját börtönbe küldték. Később hozzányúlt a drogokhoz, lelki és mentális problémái voltak, második és harmadik gyermekének édesanyját az anonim narkotikumfüggők közösségében ismerte meg.

A sajtóforrások szerint versenyzőtársai minden idők legjobbjának, zseninek tartják, különcségei miatt olyan is akadt, aki a sznúker Bobby Fischerjének titulálta, utalva az egykori amerikai sakkfenoménre. Állítólag két arca van, meglepő, hogy

immár hétszeres világbajnok létére időnként hiányzik belőle az önbizalom. Ha meg nincs kedve játszani, nem erőlködik.

Egy valószínűleg rosszabb pillanatában adott tavalyi interjúban arról beszélt, hogy a sznúker rossz sport, ami sok kárt okozhat, mert szerinte az elsötétített környezetben végzett magányos gyakorlás antiszociális jellege rossz hatással van a játékosok személyes fejlődésére. Hozzátette, nem akarja, hogy a saját gyermekei kövessék az ő útját, sőt, ha újra kezdhetné a sportkarrierjét, inkább a golfot vagy a Forma-1-et választaná.

Mindazonáltal sokat tett a sznúkerért, az egyik legnépszerűbb játékos, akit „showmanként” is emlegetnek. Óriási sztár az Egyesült Királyságban, 2020 decemberében jelölték a BBC Év sportszemélyisége díjára.

„Soha nem törődtem a csúcsokkal. Ha megszerzem őket, az nagyon kedves.

Soha nem teljesítettem jól, ha gondoltam rájuk, a legjobb, ha csak élvezni próbálom a játékomat. Nincsenek céljaim. Csak játszani szeretek. Szeretek nyerni, de nem ez a lényeg” – mondta a döntő után.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×