eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Marija Laszickene orosz atléta megnyeri a zürichi atlétikai Gyémánt Liga-verseny női magasugrását 2021. szeptember 8-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Keystone

22 orosz sportoló "szabad" - a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnél

Semleges színekben, de elindulhatnak idén atlétikai versenyeken a nemzetközi mezőnyben is.

Huszonkét orosz versenyző, köztük az olimpiai bajnok magasugró, Marija Laszickene kapott engedélyt a Nemzetközi Atlétikai Szövetségtől (WA), hogy idén semleges színekben indulhasson a nemzetközi versenyeken. Oroszország a korábbi doppingügyek nyomán továbbra is eltiltott.

A WA döntése értelmében Laszickene címvédőként ott lehet március 18-20-án Belgrádban, a fedettpályás világbajnokságon. A szombaton nyilvánosságra hozott listán rajta kívül ott van többek között az olimpiai ezüstérmes rúdugró, Anzselika Szidorova és a vb-bronzérmes magasugró, Ilja Ivanyuk.

Az engedélyhez az adott sportolónak rendszeresen negatív doppingmintát kell adnia és a múltban sem lehetett semmilyen tiltott szerrel összefüggő ügye. Semlegesként indulhat a nemzetközi porondon, s a versenyeken adott esetben nem húzzák fel neki az orosz zászlót, illetve nem játsszák le a himnuszt.

A WA az év folyamán várhatóan további jelentkezők beadványát fogadja majd el, Oroszország azonban legfeljebb húsz atlétát nevezhet az év nagy viadalaira, a fedett és a júliusi, eugene-i szabadtéri vb-re, illetve az augusztusi, müncheni Európa-bajnokságra.

Az orosz szövetséget 2015 végén tiltották el a McLaren-jelentés által feltárt, rendszerszintű doppingolás miatt, azóta csak azok az orosz versenyzők indulhatnak atlétikai versenyeken, akik erre a WA-tól külön engedélyt kapnak.

A WA elnöke, Sebastian Coe decemberben úgy nyilatkozott: arra számít, hogy 2022-ben felfüggesztik az oroszok eltiltását.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×