eur:
394.04
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Tótka Sándor, a férfi kajak egyesek 200 méteres versenyének olimpiai bajnoka a tokiói olimpiáról hazatérő magyar csapat ünnepélyes fogadásán a BOK Csarnokban 2021. augusztus 9-én. Magyarország 6 arannyal, valamint 7-7 ezüsttel és bronzzal, azaz húsz éremmel zárt a tokiói olimpián, ez az utóbbi 25 év legjobb eredménye.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Mindenki folytatja a tokiói kajak-kenu csapatból, de lesznek változások

Hagyomány lesz ebből, de a 2024-es olimpia faluja is túl messze van a versenyhelyszíntől, hogy értékes órák menjenek el az utazással. Hüttner Csaba szövetségi kapitány a rövidebb olimpiai ciklus feladatairól is beszélt.

A múlt héten feltérképezte a 2024-es párizsi olimpia kajak-kenu versenyeinek várható körülményeit a magyar szövetség delegációja.

"Jó döntés lesz, ha nem az olimpiai faluban lakunk továbbra sem, mert nagyon nagy a távolság a falu és a pálya között, illetve a közlekedés is irgalmatlan, a városból egy 40 kilométeres utat tettünk meg majdnem két óra alatt, ami az olimpián sem lesz megoldható" – fogalmazott tapasztalatairól Hüttner Csaba szövetségi kapitány.

Lehetséges szállásokból a pályához közel három is van, közülük fognak tehát választani. A pálya "csendesnek" mutatta magát.

"Én 1991-ben ezen a pályán már versenyeztem világbajnokságon,

tapasztalataink alapján elfogadható a pálya, nem a legrosszabb.

Igaz, hogy nincs felevező sáv, de ezt Tokióban is megoldották" – írta le a helyzetet.

Ami a sportolók felkészülését illeti, szinte mindenki evez ilyenkor, a válogatott egy része Sevillában van.

"Van olyan is, aki decemberben az Egyesült Államokba megy evezni, általában minden olimpiai résztvevő benne van a munkában. Leszűkült ez az olimpiai ciklus, ez az év tehát nem tesz lehetővé lazulást, konkrét terveket kell szőni a kvalifikációs világbajnokságra" – figyelmeztetett Hüttner Csaba.

Visszavonulóról jelen pillanatban nem tud a tokiói csapathoz képest. "Az előfordulhat, hogy anyai örömök elé néz egy-két versenyző, mert ez az élet rendje, de visszavonulásról nem tudok."

A válogatási rend viszont biztosan megváltozik, a kajakos és kenus négyesek szerepe még nagyobb lesz. "Kicsit azért változik meg, mert három év kevés a felzárkózásra azokhoz az országokhoz, akik több éve együtt eveznek. Meg kell indulni az úton, mert azok az országok eredményesek, ahol van egy kialakult mag, amelyben maximum egy-két versenyzőt változtatnak" – tette világossá.

Jelen pillanatban viszont még az is

kérdéses, hogy milyen számok lesznek 2024-ben a párizsi olimpián.

"Jó tendenciát mutat, hogy a nemzetközi szövetség új számokat akar behozni, nem elvenni. A tokiói olimpiából és a koppenhágai tanulságokból kiindulva nagyon erős magyar csapat lehet, a fiatalokkal kiegészülve. Mindenki úgy számol, hogy ez az utolsó év, amikor lehet tesztelgetni, nem hiszem, hogy bárki le lenne eresztve."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×