eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
John-Henry Krueger (j) és a kanadai Charles Hamelin a férfi 1000 méteres verseny selejtezőjében a rövidpályás gyorskorcsolyázók debreceni világkupaversenyén a Főnix Arénában 2021. november 19-én.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

A Liu fivérek 1000 méteren sem hibáztak

Ahogy csütörtökön 500 és 1500 méteren, úgy pénteken 1000 méteren is sikerrel vette a kétfordulós selejtezőt Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang a rövid pályás gyorskorcsolyázók olimpiai kvalifikációs világkupa-sorozatának harmadik, debreceni állomásán.

A váltóval olimpiai bajnok testvérpárnak nem okozott gondot sem az első, sem a második kör, viszont utóbbiban váratlanul kiesett a honosított Krueger John-Henry, aki ebben a számban - még amerikai színekben - ezüstérmes volt a phjongcshangi olimpián.

A nőknél szintén ketten jártak sikerrel 1000 méteren, ugyanis Kónya Zsófia és Jászapáti Petra jutott a legjobb húsz versenyzőt felvonultató vasárnapi negyeddöntőbe. A harmadik magyart, Bácskai Sára Lucát az előselejtezőben szabálytalanság miatt kizárták.

Az olimpiai bajnok férfi váltóban a Liu fivérek és Krueger mellett ezúttal Varnyú Alex kapott lehetőséget. A táv első felében a hazai staféta az utolsó pozícióban "utazott", de amikor fokozódott a tempó, az élre tört, s végül szoros küzdelemben maga mögé utasította az orosz négyest.

"Furcsa volt ilyen hosszú idő után újra a csapattal versenyezni. Nagyon feldobott, hogy lehetőséget kaptam, hatalmas bizonyítási vágy volt bennem. Szerintem nem okoztam csalódást, az elején egyszer volt egy pozícióvesztésem, de a végén, amikor kellett, akkor már nem" - értékelt az MTI-nek Varnyú Alex, aki az első két, ázsiai világkupát kihagyta.

Krueger John-Henry elmondta, hogy egészen évben jól megy neki a versenyzés, de a sportág velejárója, hogy néha becsúsznak hibák, és ezért eshetett ki ezúttal korán 1000 méteren.

"A lényeg, hogy pozitív maradjak, nem hagyom, hogy egy rontás kizökkentsen. Szerintem a zsűri gyorsan döntött, hogy engem nem akadályoztak, így nem jutottam tovább. Nem hagytam, hogy ez az érzés maradjon bennem, hanem 15-20 perc múlva már arra összpontosítottam, hogy a váltóban jól menjünk" - jegyezte meg.

A 3000 méteres női staféta Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Somogyi Barbara, Sziliczei-Német Rebeka összeállításban lépett jégre, alapvetően jól tartotta az esélyesebb dél-koreai és orosz rivális tempóját, de megelőzni nem tudta egyiket sem, így nem jutott elődöntőbe. A kieséssel az is eldőlt, hogy ezúttal nem sikerült előrelépni a vk-rangsorban a kilencedik helyről, márpedig ebben a számban a legjobb nyolc szerez majd kvótát a pekingi téli olimpiára.

Szombaton 14 órától előbb az 1500, majd az 500 méter végcsatározásait rendezik, végül a 3000 méteres női és az 5000 méteres férfi váltó elődöntőivel zárul a program. Vasárnap 1000 méteren és a váltóversenyekben osztanak érmeket.

A jövő évi, pekingi ötkarikás játékokra 1500 méteren 36 férfi és női versenyző jut ki, 500-on és 1000 méteren 32-32, a váltókban pedig nyolc-nyolc. A négy vk-versenyből a három legjobb eredményt számolják. Újdonság lesz, hogy az eddig csak vk-viadalokon szereplő, a magyaroknak két vk-aranyérmet hozó vegyes váltó bemutatkozik az olimpia műsorán. Az indulási jog kivívásához nem elég a legjobb 12 között zárni a számban, az is kell, hogy az adott ország mindkét nemnél legalább két egyéni kvótát szerezzen.

Peking és Nagoja után a harmadik állomásnak Debrecen ad otthont, majd jövő héten a hollandiai Dordrechtben zárul a vk-sorozat. A hajdúsági városban 39 nemzet 236 versenyzője áll rajthoz.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×