eur:
394
usd:
368.9
bux:
65717.55
2024. április 23. kedd Béla
Magyar szurkolótábor gólöröme a Magyarország-Törökország labdarúgó világbajnoki selejtező mérkőzésen a Puskás Ferenc Stadionban október 16-án. A magyar válogatott 3-1 arányban győzött.
Nyitókép: MTI/Beliczay László

Sportjogász a FIFA-döntetésről: a kollektív büntetés szembemegy a jog alapelveivel

Borbély Zoltán erősnek tartja a magyar labdarúgó-válogatottra és szövetségre kiszabott zárt kapus büntetést.

Az angolok elleni mérkőzésen a rasszista szurkolói megnyilvánulások miatt a következő hazai világbajnoki selejtező mérkőzést zárt kapuk mögött kell megvívnia a magyar labdarúgó-válogatottnak. További egy zárt kapus büntetést két évre felfüggesztve szabott ki a nemzetközi szövetség (FIFA), amely ezen kívül 200 ezer svájci frank (65 millió forint) bírsággal is sújtotta a magyar szövetséget (MLSZ).

A hirado.hu megkereste Borbély Zoltán ügyvédet, sportjogászt, akit igencsak meglepett a FIFA döntése, szerinte a döntés súlya aránytalanul nagy, hiszen a FIFA-nál az MLSZ „büntetlen előéletűnek” számított, ezért a büntetés kiszabásakor a szankciók fokozatosságának alapelvét kellene szem előtt tartania a vizsgálóbizottságnak:

„Ha valóban bizonyítható a tömeges rasszizmus egy mérkőzésen – márpedig a hivatalos közlemény szerint Anglia ellen jelen volt, ugyanis bizonyíték nélkül nem lehetne döntés – akkor a nemzetközi szervezetek zéró toleranciát alkalmaznak. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy azonnal kötelező a zárt kapus büntetés. Ezt nagyon erősnek tartom. A következő, Albánia elleni összecsapás tényleges zárt kapus ítéletét is fel lehetett volna függeszteni, vagy a pénzbüntetés mellett a szektorbezárásnak is komolyabb visszatartóereje lett volna” – mondta Borbély Zoltán.

Úgy véli, az MLSZ következetes szövetségnek számít, amely komolyan betartatja a játékszabályokat és megbünteti a rendbontókat, ennek ellenére ismét a kollektív büntetés hálójába kerül.

„Nem tudom, mit tehetne még a magyar szövetség. Pár ember viselkedése miatt újra több ezer bűnhődik. A kollektív büntetés abszolút szembemegy a büntetőjog alapelveivel, ám a nemzetközi joggyakorlat alanyai kizárólag országok lehetnek, amelyek alávetik magukat ennek. A sportjog egy sajátos kombinációja a különböző jogágaknak. Azzal, hogy egy ország tagja lehessen egy nemzetközi szervezetnek, el kell fogadnia azokat a szabályokat is, amelyek első hallásra igazságtalannak tűnnek. Kilépni pedig senki sem akar” – ismertette a jogi hátteret a szakember.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×