eur:
395.66
usd:
372.15
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: www.magyarepito.hu

Atlétikai vb: nagyon komoly nemzetgazdasági hatása van

A turizmus, az infrastruktúra, valamint az ország- és városmarketing szempontjából is komoly eredményeket hozna a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság.

Az atlétikai világbajnokság Budapest és az ország turizmusának, gazdaságának is érezhető fellendülést hozhat – a világesemény hatásairól kérdezte a hirado.hu Kiss Róbert Richard turisztikai szakújságírót és Szabados Gábor sportközgazdászt.

Az atlétikai világbajnokság a labdarúgó-világbajnokság és az olimpia után a legnépszerűbb, egész világot érintő sportesemény – mondta a turisztikai szakértő. Ez azt jelenti, hogy a versenyzők, a kísérők, a személyzet és mindazok, akik Magyarországra jönnek az atlétikai vb-re, már forgalmat generálnak a vendéglátóhelyeknek. Turisztikai szempontból komoly eredményeket hoz egy ilyen sportesemény – tette hozzá.

Szabados Gábor sportközgazdász elmondta: habár ezt nehéz számszerűsíteni, de egy ilyen sportesemény mindenféleképpen megtérülő beruházás, melynek társadalmi és gazdasági hatásai is van. A szakember elsősorban az eseményre látogató turistákat és az általuk elköltött pénzt emelte ki.

"Az atlétikai vb-nek nagyon komoly nemzetgazdasági hatása van. Csak a sportolók nagyjából kétezren vannak, ami egy nagyon nagy szám, emellett pedig velük érkeznek a kísérők, a stábtagok. Az atlétikai világbajnokság ilyen szempontból is az egyik legnagyobb esemény a világon" – húzta alá. A sportesemény százezres nagyságrendű külföldi turistát vonzana Magyarországra, és a költésük forintban tízmilliárdos bevételt jelentene a gazdaság számára.

"De nem ez az igazi értéke egy ilyen eseménynek, mert ez egy rövid távon jelentkező hatás. Az igazi érték az a hosszú távú érték, amely az esemény után jelentkezik, ez pedig inkább az infrastrukturális hatás. Létrejön egy olyan infrastruktúra, amelyet mi magunk használunk a világbajnokság után" – tette hozzá.

A sportközgazdász azt is elmondta, ha „kockás papíron” megnézzük, akkor szinte minden ilyen esemény megrendezése veszteséges, mert a közvetlen pénzügyi megtérülése nem pozitív, de ezeknek az eseményeknek a hasznosságát azokban a hosszú távú gazdasági és társadalmi hasznokban kell mérni, amelyek az esemény lezárta után jelentkeznek – világított rá Szabados Gábor, és hozzátette, hogy ez minden infrastrukturális beruházásnál így van, tulajdonképpen ez olyan, mint egy marketingkiadás. De összességében azt lehet mondani, hogy az atlétikai világbajnokság egy megtérülő befektetés.

Magyarország 2018-ban nyerte el a lehetőséget, hogy megrendezze 2023-ban az atlétikai világbajnokságot. A Fővárosi Közgyűlés nemrég fogadta el azt a határozatot, mely szerint nem kíván Budapest a sportesemény házigazdája lenni, de jogilag ennek nincs relevanciája.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×