eur:
393.74
usd:
364.9
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A győztes Bicsák Bence a célban az ITU Triatlon Világkupa férfi versenyén Tiszaújvárosban 2017. július 23-án.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Kijelölték a magyar triatlonos csapatot az olimpiára

A Magyar Triatlon Szövetség elnökségének döntése értelmében Bicsák Bence, Bragmayer Zsanett, Kovács Zsófia és Tóth Tamás indulhat Tokióban.

A sportág nemzetközi szövetség (ITU/WT) az egyéni olimpiai kvalifikációs ranglista lezárását követően kedden erősítette meg hivatalosan, hogy a férfiaknál és a nőknél egyformán két magyar versenyző indulhat Tokióban, akik így a szabályok értelmében az olimpiai programban először szereplő vegyes váltók versengésében is rajthoz állhatnak. A magyar szervezet - korábbi tájékoztatásának megfelelően - azokat a versenyzőket jelölte az utazó csapatba, akik olimpiai részvételt érő helyen végeztek a rangsorban.

A négy triatlonos közül a 25 éves Bicsák és a 27 éves Bragmayer még nem szerepelt olimpián. A 33 éves Kovács Londonban (51. helyen zárt) és Rióban (24.) is indult, utóbbin a 32 éves Tóthtal (33.) együtt. Rióban ugyancsak négy magyar triatlonos szerepelhetett, akkor Faldum Gábor (20.) és Vanek Margit (45.) állt még rajthoz.

A Tokióban induló négy magyar triatlonos közül elsőként, már 2019 őszén Bicsák került olyan helyre a ranglistán, ami után biztosra vehető volt olimpiai részvétele. A pécsiek versenyzője az MTI-nek elmondta: a végül több mint másfél éves olimpiai felkészülése nem csak a halasztás miatt lett hosszú.

"Idén tavaszra nyolc versenyt terveztünk, mert nekem sokra van szükségem, hogy az edzésen nem szimulálható körülményekre kellően rá tudjak hangolódni. Ezért tavaly a szokásosnál korábban kezdtünk alapozni, viszont a járványhelyzet miatt öt viadalt töröltek, és március helyett csak április végén kezdtem versenyezni, de akkor meg rögtön belekerültem a sűrűjébe" - mondta Bicsák, aki a várt visszafogott kezdést követően egyre jobb formába került, és múlt hétvégén, a világkupa erősségű francia Grand Prix megnyerésével zárta a tavaszi versenyszezont.

"Akadtak problémáim, Jokohamában begörcsöltem, Lisszabonban gyomorbántalmaim voltak, Leedsben pedig a neoprén ruhám levételéve nem sikerült jól, de akkor már a futással legalább nem volt gondom. Úgy érzem, hogy mostanra összeállt a kép, így azért sokkal jobb érzés megkezdeni az olaszországi magaslati edzőtábort" - nyilatkozta.

Bragmayer Zsanett számára is sűrű volt az elmúlt időszak - sorozatban hét héten át versenyzett -, ami viszont egyáltalán nem zavarta őt.

"Szeretek versenyezni, és az elmúlt hetek során kiegyensúlyozott jó formában voltam. Jokohamában és Lisszabonban lényegében az olimpiai mezőny indult, és egyiken sem szerepeltem rosszul. A csúcsot mégis az olaszországi világkupa-futamon elért ötödik helyem jelenti, ami presztízsértékű helyezés, így jót tesz az önbizalmamnak" - közölte.

Az újbudaiak versenyzője hozzátette: izgatottan és kíváncsian várja első olimpiáját, mert nagyon sokat hallott már az ötkarikás játékok semmi máshoz nem hasonlítható miliőjéről, de májusban, a jokohamai versenyükön már saját bőrén tapasztalhatta meg, hogy a tokiói merőben eltérő lesz a korábbi olimpiáktól. Kiemelte: miután még a következő két olimpiával is tervez, talán lesz lehetősége normális körülmények között is szerepelni az ötkarikás játékokon.

"Jokohamában öt napig nagyon szigorú buborékban voltunk, és minden bizonnyal az olimpián, illetve közvetlenül előtte a már kinti felkészülésünk alatt is hasonló vár ránk. Csak jóval hosszabb ideig. Mindannyiunktól nagy lelkierőre lesz szükség, hogy ezt kezeljük. Július 14-én utazunk ki Japánba, és az olimpiai váltóversenyt 31-én rendezik, öt nappal a férfi, néggyel a női futam után. A két versenyszámunk közötti idő tűnik különösen hosszúnak, és nagyon nem mindegy, hogy az egyéni versenyekről milyen élményt viszünk magunkkal erre a pár napra" - hangsúlyozta.

Hozzátette: a következő hetekben ausztriai táborban hangol majd, de másokkal ellentétben nem 2000 méteren, hanem 1000-1200 méteren tervezik az edzéseket, mert utóbbin több minőségi munka fér bele, mintha még magasabban készülnének.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×