eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 25. szombat Orbán

Vereség a tét nélküli Eb-selejtezőn

A már Eb-résztvevő magyar férfi kosárlabda-válogatott sima vereséget szenvedett a házigazda ukránoktól hétfőn az Európa-bajnoki selejtezősorozat kijevi buboréktornájának tét nélküli zárómérkőzésén.

A legutóbbi, 2017-es Eb-n 15. magyarok négy meccsre érkeztek Ukrajnába, és a második során, az osztrákok pénteki legyőzésével biztosították helyüket a jövő szeptemberi Eb-n. Azóta már csak tét nélküli találkozókra került sor Kijevben, illetve a 4/1-es győzelmi mérleggel álló nemzeti csapat számára annyi jelentősége maradt az utolsó csatának, hogy siker esetén csoportgyőztesként zárhatott.

Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány a hétfői összecsapás előtt - melyre szurkolókat is beengedtek - közölte, hogy Váradi Benedek, Ferencz Csaba, Benke Szilárd és Eilingsfeld János nem lép pályára, helyettük pedig a fiataloknak szavaz bizalmat. Így került a 12 fős meccskeretbe Lukács Norbert, Fazekas Máté és Somogyi Ádám.

Az egy éve Zaporizzsjában az ukránokat 62-60-ra verő magyarok hétfőn 14-6-tal nyitottak, főként a nemrég a Pesaróval Olasz Kupa-ezüstérmes Filipovity Márkó révén. A hazaiak azonban 14-14-nél egyenlítettek, és az első negyed végén már 24-20-ra vezettek. A folytatásban visszaesett a nemzeti csapat, hat perc alatt csak négy pontot hozott össze, ezalatt az ukránok 16 ponttal elhúztak, a félidőben 34-50 volt az állás.

Térfélcsere után eldőlt a meccs, a magyarok öt perc alatt mindössze négy pontot szereztek, az ellenfél pedig húsz pontra növelte a különbséget. "Mínusz 26-nál" már nem maradtak nyitott kérdések és különösebb izgalmak sem, a házigazdák könnyed győzelmet arattak, és megnyerték az F csoportot.

Ivkovics Sztojan az M4 Sportnak adott nyilatkozatában kiemelte, a kitűzött célt elérte a válogatott.

"Most az a legfontosabb, hogy kinn vagyunk az Eb-n, büszke vagyok erre, és elégedett vagyok a hozzáállással. Összeállt a kép, megvan az Eb-re a vázunk, amely jobb, mint legutóbb Romániában volt. Mindezt pedig úgy értük el, hogy a hat meccsből csak egyet játszottunk otthon. A kijutás kiharcolása után az volt a célunk, hogy megnézzük, a magyar bajnokságban szereplő U23-asok mennyire vannak felkészülve, és nagyon szépen játszottak. Próbálunk mindenkit frissen hazavinni, mert mostantól hetente több bajnoki vár rájuk. Hála istennek hazamegyünk, elég volt ebből az akváriumból" - összegzett a szakvezető.

Az F csoport végeredménye:

1. Ukrajna 10 pont, 2. Szlovénia 10, 3. Magyarország 10, 4. Ausztria 6

Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmények döntöttek.

A csoportból az első három válogatott, azaz Ukrajna, a címvédő Szlovénia és Magyarország szerzett részvételi jogot a 2022-es kontinenstornára, melynek Csehország, Georgia, Olaszország és Németország ad otthont.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×