INFORÁDIÓ
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc

jégkorong-vb

riga

minszk

rendezés

Riga maga rendezi meg a jégkorong-világbajnokságot

Riga maga rendezi meg a jégkorong-világbajnokságot

Infostart / MTI

A társrendezőként induló Minszktől pár napja vették el a lehetőséget.

Riga egyedül ad otthont a május-júniusi jégkorong-világbajnokságnak azok után, hogy a nemzetközi szövetség (IIHF) biztonsági okok miatt elvette a társrendezői jogot Fehéroroszországtól.

Az IIHF azt is közölte, hogy Dánia (Herning) és Szlovákia (Pozsony) hajlandó lett volna lebonyolítani az eseményt Minszk kiválását követően, de

a világszövetség a koronavírus-járvány miatt úgy látta jónak, ha mind a 16 csapat elkerüli az utazásokat, és egy városban játszik május 21. és június 6. között.

Az IIHF január 18-án azok után vette el a rendezés jogát Minszktől, hogy a szövetség vezető testülete, a tanács független szakértőkkel kiegészülve teljeskörűen átvizsgálta a belorusz helyzetet, mind politikai, mind a koronavírus-járvány szempontjából. Ezek alapján nem látták biztosítottnak a vb összes résztvevőjének biztonságát.

René Fasel, az IIHF elnöke akkor közleményben elmondta, nagyon sajnálatosnak tartja, hogy el kell venniük Minszktől a rendezési jogot. Hozzátette: az eljárás során megpróbálták előmozdítani, hogy "a világbajnokság a megbékélés eszközeként szolgálhatna a Fehéroroszországban zajló társadalmi és politikai kérdések megnyugtatásához".

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő tavaly augusztusi újraválasztása óta a fehérorosz ellenzék folyamatosan tüntet az elnök távozását és új választások kiírását követelve. Számos nemzetközi szervezet és ország, így a társrendező Lettország is arra szólította fel az IIHF-et, hogy vigye el a tornát Minszkből a fehéroroszországi feszült politikai helyzet, az ellenzékiekkel szembeni erőszakos hatósági fellépések és a sorozatos bebörtönzések miatt.

Két jelentős támogató, a főszponzor Skoda, valamint a Nivea jelentette be, hogy anyagilag nem támogatja a vb megrendezését, ha Minszkben lesznek mérkőzések.

Lukasenka, amikor személyesen találkozott két hete Fasellel, hangsúlyozta: a minszki hokiarénák készen állnak a tornára, és ha Lettország nem vállalja a társrendezést, akkor Fehéroroszország egyedül is képes otthont adni a tornának.

A Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) vezetősége szintén elvette Minszktől az idei világbajnokság rendezési jogát, hasonló okokra hivatkozva.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018